Cusco, a császárváros

Közzétette:

 

 

A több mint 3300 méter magasan fekvő Cusco még ma is Andokban élő Cusco on the map of Peruindiánok központja. Az egykori ősi császárváros képét mindmáig az indiók határozzák meg szegénységükkel és színpompás viseletükkel; magában Cuscóban a spanyolok eszeveszett rombolása ellenére sok kőépítmény őrzi az inkák emlékét.

Aki felkeresi Cuscót (s ez minden Peruba

érkező idegen számára szinte kötelező), annak a legnagyobb élmény a vonatút lesz az Urubamba folyó mentén a titokzatos romvárosba, Machu Picchuba. Aki pedig az inkák igazi leszármazottaival akar ralálkozni, keresse fel egy vasárnap délelőtt a Quechua Women Sell Produce at the Pisac Market in the Sacred Valley, Perupisaci piacot, amely sajnos nagyrészt már idegenforgalmi látványosság, de a peremén még megtaláljuk az igazi, eredeti indiópiacot.

Cusco legfőbb látványosságai a spanyol hódítók által emelt épületek. A The main square of Cusconemcsak bizarr, de valóban történelmi város arculatát templomai – mint a jezsuiták La Compañía temploma –, palotái, zegzugos utcái határozzák meg.

Akinek van még energiája, Cuscóból vonaton tíz óra alatt eljuthat Punóba, a uros-lake-titicaca-mystery4000 méter magasan fekvő Titicaca-tó kikötővárosába. A hatalmas tó erőteljes színváltozásai, körülötte az Andok lenyűgöző látványa: valóban felejthetetlen élmény. A Titicaca-tavon, nem messze Punótól élnek úszó szigeteiken az uruk leszármazottai – ma már őket is idegenforgalmi látványosságként mutogatják.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (367. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3 | Képek: Wikiwand

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s