solstice

December 21-e a csillagászati tél kezdete

Közzétette:

 

 

Csak a telet vészelnék át. / Csak e jégvirágos telet:/ aztán zenghet a kikelet!/ Ugye, kis cinkék, verebek?” Utassy József: Megvesz az isten hidege

A téli napforduló az év leghosszabb éjszakája vagy legrövidebb napja, amely rendszerint december 21-ra, időnként 22-re esik. Ez nem csupán a csillagászat tél kezdetét jelenti, hanem igen sok népnél több szokás, hagyomány is kialakult ezen esemény megünneplésére. A téli napforduló különösen fontos ünnep lehetett már az őskorban is. Az éhezés január és április között megszokott volt: így soha nem tudhatták, hogy megélik-e a következő tavaszt. A téli napfordulós mulatság volt az év utolsó ünnepe. A jószágok nagy részét levágták, hogy télen ne kelljen etetni őket: és szinte ez volt az egyetlen nap az évben, amikor friss húst tudtak enni. A sör és a bor jó része is ekkora erjedt meg és vált ihatóvá.

A sztyeppei lovasnomád népek hitvilágában, így a magyarokéban is nagyon fontos szerepet játszott a „Téli napforduló” megünneplése.  Valószínűleg az ősi magyar neve a “kara csun” volt. A “kara”- feketét, sötétet jelent a türk (nyelvekben) és feltehetően a régi magyar nyelvben is, valamint a csúcs szóval rokon “csun, csuny”- fordulást, fordulót is jelent. Több helyiség és földrajzi névben még él ez a szó. Tehát “kara csun”- a feketeség csúcsa, fordulója. A feketeség csúcsa és annak “átfordulása” után egyre nő a fény, a világosság ideje. A fény csökkenésének, növekedésbe való átfordulását, a majdan elérkező tavasz és megújulás reményét ünnepelték az Anyatermészetet tisztelő ősi hitvilágban.

forrás: kur(fultaj.hu)

A rómaiak ősidőktől fogva Saturnus személyében köszöntötték az éves fordulatot, az alkalomhoz illően nagy felfordulással: ez volt a saturnália (Saturnusnak, az idő istenének) ünnepe. Napja december 17-ére esett, de az egész ünnep teljes egy hetet vett igénybe, felölelte a téli napforduló napját is. „Az egész idő alatt teljes munkaszünet és korlátlan jókedv uralkodott. A gazdagok a szegényeket megvendégelték, a rabszolgák láncait leszedték, a cselédek az uraság asztalához ültek.”

(forrás: Pallas nagy lexikona)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s