SBD_VB-16_over_USS_Washington_1943

A „csendes-óceáni japán Sztálingrád”

Közzétette:

 

 

A Salamon-szigetek a második világháborúban a lapok címoldalára kerültek: 1942—1943-ban itt állították meg az egyesült amerikai, angol, ausztrál és új-zélandi erők a japánok diadalmenetét. Guadalcanal szigete a „csendes-óceáni japán Sztálingrád” lett.

A hat hónapos csata főként a Henderson Field repülőtér s a mai főváros, Honiara közötti területen tombolt. Még ma is szétlőtt bunkerek, rozsdásodó partraszálló pontonok, lövegek és harckocsik, hajó- és repülőroncsok emlékeztetnek a küzdelemre. Honiara Mendana AvenueHoniara Mendana Avenue-jén néhány tábla mutatja a frontvonal változásait.

A szigeteket felkereső turisták között sok háborús veterán – elsősorban amerikaiak és japánok –, sokan pedig rokonai azoknak a katonáknak, akik itt vesztették életüket. 1500 Guadalcanal, wounded, 1942amerikai katona halt hősi halált Guadalcanalon. S tízszer annyi japán, nem számolva azt a kilencezret, akik betegségekben pusztultak el. Még jóval a háború befejezése után is találtak csontvázakat s katonai felszereléseket a bozótban és az építkezések helyszínén.

Más turisták abban lelik örömüket, hogy a Guadalcanal körüli vizekben búvárkodva háborús emlékek után kutatnak. A tengerfenéken tucatnyi elsüllyesztett hajó pihen. Az Egyesült Államok haditengerészete egyebek között két repülőgép-anyahajót is elvesztett a csatában.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (500. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Kép

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s