King Matthias, painting

Hunyadi Mátyás trónra kerülése

Közzétette:

 

 

Hunyadi László kivégzésére anyja és annak testvére, Szilágyi Mihály – bízva a maguk és familiárisaik erejében – nyílt ellenállással válaszolt. A polgárháború elhatalmasodásának az vetett véget, hogy 1457 novemberében a 17 éves uralkodót is elragadta a pestis, és így – utódja nem lévén – vége szakadt a Habsburg-dinasztia első magyarországi uralmának. A két rivális tábor – különböző viszontbiztosítási alkuk révén – végül abban állapodott meg, hogy az akkor 15—16 éves Hunyadi Mátyást ülteti a trónra, és ötéves időtartamra kormányzóként mellé rendeli Szilágyi Mihályt. Az 1458. januári pesti országgyűlésen a választás – Szilágyi Mihály 15 ezer fegyveresének jelenlétében – meg is történt, s ennek nyomán először fordult elő, hogy a Magyar Királyság élére nem fejedelmi családból származó uralkodó került. Az egyhangúság, amellyel Mátyást megválasztották, azonban csak látszólagos volt. Néhány sértett és magát mellőzöttnek érző báró ugyanis már a következő évben az országba hívta III. Frigyest, akit annak rendje és módja szerint ugyancsak királlyá koronáztak.

Fiatal korához képest Mátyás meglepő határozottsággal és céltudatossággal látott hozzá helyzetének megszilárdításához. Egyik legfőbb törekvése III. Frigyes lemondatása és a nála lévő Szent Korona visszaszerzése volt. A közvetítők révén zajló tárgyalások ez ügyben évekig tartottak, s csak 1463-ra vezettek eredményre. A megállapodás értelmében 80 ezer aranyforintért Mátyás visszakapta a fejéket, amellyel 1464-ben koronázták meg. Uralkodása ezzel minden szempontból törvényessé vált. III. Frigyes ettől függetlenül élete végéig magyar királynak tekintette magát, s az 1463-as megállapodásban kikötötte azt is, hogy ha Mátyás törvényes utód nélkül halna meg, akkor ő, illetve halála esetén fia lesz a magyar trón örököse. A Habsburg-dinasztia későbbi jogigényét a magyar trónra lényegében ez a megállapodás, illetve Frigyes 1459-es királlyá választása alapozta meg.

 

Majolica from 1480 depicting King Matthias

A budavári királyi majolika-műhely egyik szép darabja. Az 1480-as években készült kályhacsempe Mátyás királyt ábrázolja.

Forrás: Romsics Ignác: Magyarország története (127—128. oldal) Kossuth Kiadó, 2017 ISBN 978-963-09-9005-9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s