Török kultúra

Közzétette:

 

 

Kis-Ázsiában a történelem előtti kor leghíresebb települése a legendás Trója, ahol több egymásra rétegződött település nyomai láthatók. „Priamosz kincsének” maradványai az isztambuli múzeumban megtekinthetők. Boğazkale közelében (Ankarától keletre 210 kilométer) találhatók Hattuszasz, a hettiták egykori fővárosának régészeti feltárásai, nagyszerű templomokkal. A gazdag leletanyag (köztük szobrok, domborművek, feliratos táblák, iparművészeti alkotások) az ankarai régészeti múzeumban látható.

Ephesosban, Miletoszban, Didimában, Priénében és Pergamonban görög kori műemlékek találhatók. Az Ephesosi Artemis-templomot – az ókor hét világcsodájának egyikét – Kr. e. a 6. században építették. Kis-Ázsia híres görög építészeti emléke még a Celsus Könyvtár Ephesosban, a milétoszi piac kapuja, a pergamoni Zeusz-oltár (Berlinben látható) és Didimában Apolló jósdája. Az ókori világcsodákhoz tartozott Mausolos király halikarnasszoszi síremléke, a „Mausoleum” (Kr. e. 360 körül) is.

A bizánci korból számos bazilika maradt fenn. Világhírű az isztambuli Hagia Sophia (a 4. században kezdték építeni), amelyet többször leromboltak és 1453-ban mecsetté alakítottak át. Érdemes megnézni a falfestményekkel díszített kappadókiai sziklatemplomokat is (7—13. század) Ürgüpnél. A szeldzsuk korból számos karavánszeráj és medresze (Korániskola) származik (például Konyában, Kayseriben és Sivasban). A korszak legszebb mecsetjei közé tartozik a fából épült Eşrefoğlu-mecset Beyşehirben és a konyai Alâeddin-mecset.

 

Edirne Erlimiye Moscue, Edirne

A Szelim-mecset Edirne (Drinápoly) városában található, Törökország második legnagyobb mecsete. A híres török építész, Szinán építette II. Szelim szultán parancsára a város legmagasabb pontjára. Az építkezés 1568-ban kezdődött, és hat évig tartott. Szinán nyolcvanéves korában tervezte az épületet és mesterműveként tekintett rá.

Pompás mecsetek épültek az oszmán korban is. A többpilléres mecset legrégibb példája a Bursa városában álló Nagy Mecset (1379-től 1414-ig épült). Az edirnei Szelim-mecset gyönyörű kupoláját (16. század) a híres Mirmar Szinan építette; az ő alkotása a négy minaretes Szulejmán-mecset is az isztambuli Aranyszarv-öbölnél. Érdemes felkeresni Isztambulban a mázas csempével díszített Rüsztem pasa-mecsetet (16. század) és a Topkapi-palotát is (a 15. században kezdték építeni). Az isztambuli Kék-mecset hatalmas főkupolájával nyűgözi le a látogatót.

 

Topkapi serai

A Topkapı palota bejárata, a Babu-s Selam kapu

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (419. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s