A „segesvári csata” emlékműve

Közzétette:

 

 

Fehéregyháza 1849. július 31-én, a Józef Bem és Lüders orosz tábornok csapatai között lefolyt ütközet után került fel a magyarok mentális térképére. Tudjuk róla, itt zajlott a „segesvári csata”, amelyben eltűnt a szabadságharc ikonikus alakja, a költő Petőfi. Ami a korban egysoros újsághír volt – „…koszorús népköltőnk, a tűzlelkű P. S. hír szerint elveszett” – talán éppen a világosi fegyverletétel időbeli közelsége miatt, az idők során tragédiává nőtt: az egyszerű honvéd-tömegsírból nemzeti gyászhely lett.

Az önkényuralom évtizedei után a terület birtokosa, gróf Haller Ferenc bekerítette az akkor ismert hármas tömegsírt és föléjük hársfákat ültetett. Majd 1874-ben egy fiatal, héjjasfalvi származású református pap gyűjtést indított egy emlékműre s meggyőzte a segesvári Magyar Kaszinót, álljon élére országos szervezésnek, legyen minden évben évfordulós megemlékezés. A kiterjedt országos mozgalom eredménye a szabadságharc 50. évfordulójára elkészülő emlékmű – a talapzatot a Segesváron is működő építész, Alpár Ignác, a tetején lévő turulmadarat Köllő Miklós szobrász készítette, a segesvári hegyoldalban, a vár csúcsán álló Petőfi-szoborral együtt.

 

A segesvári csata emlékműve 2008 májusában | Petőfi szobra Fehéregyházán, a segesvári csata emlékművénél

Időközben a birtokon a grófi család egyik tagja, Haller Luise a honvédsírok körül emlékkertet hozott létre, emlékházat építtetett „múzeumőrrel”, és Petőfi halálával kapcsolatos dokumentumokat, tárgyakat gyűjtött, s állított ki: „…megvolt az az ágy, amelyikben Petőfi utolsó éjszakáján hált, valamint az a kávéscsésze, amelyből utolsó reggelijét fogyasztotta, s amelyet a székelykeresztúri Varga Rózsika nemzeti színű szalaggal kötött át”.  (Máthé Attila: Fehéregyháza története. Kiadja a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Fehéregyháza, 1999, 115)

Forrás: Kalla Zsuzsa- Nemzeti zarándokhely és/vagy élő, eleven múzeum? Fehéregyháza. (részlet) Rubiconline

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s