Iwojima, 1945. február 23.

Az amerikai demokrácia lehetőségei és határai 1945 után

Közzétette:

 

 

Arthur Miller több mint egy tucat elnök tevékenységét és hazájának sok jó és rossz napját élte át. Mint drámaírót intenzíven foglalkoztatta az amerikai társadalom élete. Nevetségessé tette hazug viszonyait, és leleplezte, hogy „a mindenki előtt nyitva álló korlátlan lehetőségek” csak álmok.

A társadalom elégtételt vett rajta, és „amerikaellenes tevékenysége” miatt megbüntette. Ennek ellenére teljes meggyőződéssel állította: „A jövő a miénk, mert a mi országunkban a demokráciának nagy hagyománya van”. Egy közismerten kritikus szellem hazafisága! Ez Amerika.

Miller véleménye helytálló: a több mint kétszáz éve folyamatosan működő demokrácia példa nélkül áll a világon. Az 1787-es alkotmánnyal a „founding fathers”, az „alapító atyák” Philadelphiában olyan mesterművet alkottak, amely az állam és a polgárok számára egyaránt lehetővé teszi a válságos időszakok leküzdését is.

„That’s unconstitutional!, azaz: Ez alkotmányellenes” – ezzel a felkiáltással védik magukat szegények és gazdagok, liberálisok és konzervatívok, az elnök és a törvényhozók, amikor úgy érzik, hogy meggyőződésüket és jogaikat támadják. A hivatkozás az alkotmányra hatásos. Újragondolásra, vitára késztet, és gyakran az irányvonal módosításához is vezet; ez néha hosszabb időt is igénybe vesz, ahogy ezt a „McCarthy-ügy” is mutatja.

 

Iwojima, 1945. február 23.

Iwojima, 1945. február 23: az amerikai katonák kitűzik az USA zászlóját a japán szigeten, amelynek elfoglalásával elkezdődött a megsemmisítő légi offenzíva Japán ellen. Az USA csak a második világháború során teljesítette ki világpolitikai vezető szerepét, melynek az egész világ biztonságáért vállalt hosszú lejáratú amerikai elkötelezettség az indoka. Moszkva és Washington szembenállása egyszer s mindenkorra véget vetett az USA világpolitikai elzárkózásának.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (45. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s