Mother Teresa in Washington,1986

Kalkuttai Szent Teréz

Közzétette:

 

 

A mai szentek közül ő a legnépszerűbb, vele foglalkozott a legtöbbet a sajtó, talán mert nemcsak a szegények nyelvén értett, hanem a hatalmasokén is.

Amikor 1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat, és meghívták a díszvacsorára, azt kérte, hogy az ünnepséget ne tartsák meg, és az így megtakarított (mintegy másfél millió forintnyi) pénzt adják a szegényeknek. – Mi magunk is úgy érezzük – mondta a jótékonykodására utalva –, hogy amit teszünk, az csupán csepp a tengerben. De a tenger enélkül a csepp nélkül is kevesebb lenne.

 

Mother Teresa in Washington,1986

Teréz anya imára kulcsolt kézzel az élethez való jog washingtoni kongresszusán, 1985-ben. Itt is az abortusz ellen szólalt fel, és a béke legnagyobb ellenségének nevezte.

Ez az eset tökéletesen jellemzi a kis apácát. Hosszú és munkás életét jobbára a szegények legszegényebbjei között töltötte, de közben nem egyszer a reflektorfénybe került; bizonyos értelemben a jótékonykodás celebje lett. A Nobel-békedíjon kívül megkapta például Ronald Reagantől az elnöki Szabadság-érdemérmet. Népszerűsége még a halála után is töretlen maradt, hiszen a katolikus egyház már hat évvel később boldoggá, majd további 13 múlva – miután megállapították, hogy kétszer is csodát tett – szentté avatta.

Életrajzírói nem hallgatnak életének negatív aspektusairól sem. Dicsérik például elkötelezettségét a leprások iránt, ugyanakkor szemére vetik, hogy könnyelműen bánt alapítványi milliókkal. Franciskánus aszkézisét és elhivatottságát a kételkedés és a hitbéli megingás korszakai szakították meg. Egyfelől könyörületes volt, másfelől dogmatikus (különösen az abortusz kérdésében). Ez utóbbit sokan felrótták neki, mivel az abortusz ellenzésével csak súlyosbította a világon a szegénységet, amely ellen egyébként elkötelezetten harcolt. Ezekkel a kettősségekkel ízig-vérig ugyancsak a kétarcú huszadik század gyermeke volt.

 

MERE TERESA ET UN ORPHELIN NOUVEAU-NE DE CALCUTTA 1971

Az 1971-es felvételen Teréz anya újszülöttet dajkál egy kalkuttai kórházban.

Albán származású volt, de a mai Macedóniában született. 18 évesen belépett a loretói nővérek testületébe, és egy kalkuttai bentlakásos iskola oktatója lett. 1946-ban – miután az indiai nagyvárosban nap mint nap találkozott a legmélyebb szegénységgel, amit a második világháború is súlyosbított – megtalálta az igazi hivatását: a Vatikán engedélyével kilépett szerzetesrendjéből, hogy a szegények között élhessen. Idővel más apácák is csatlakoztak hozzá a Motijhil nevű nyomornegyedben, ahol 1950-ben új rendet alapított Szeretet Misszionáriusai néven. Öltözékük kék szegélyű szári lett.

Egyik legelső cselekedetük egy otthon alapítása volt a haldoklók számára Kalighat városnegyedben, ahová bármilyen vallású (keresztény, hindu, buddhista) egyedülálló, súlyos beteget befogadtak. Teréz (akit most már joggal hívtak anyának) ezután mozgó kórházakat alapított leprások számára, valamint egyéb egészségügyi intézményeket Indiában, majd másutt is a világon. A rendnek ma már több mint 5000 tagja van kis híján 140 országban. Elmondhatjuk, tehát, hogy az apáca, aki úgy jellemezte magát, hogy „kicsiny ceruza Isten kezében”, még holtában is segíti a világ szegényeit.

 

Mother Teresa

Teréz a Szeretet Misszionáriusai rend alapítójaként egész életét a szegényeknek és a betegeknek szentelte, és ezzel sokaknak mutatott példát. A képen egy indiai kórházban látható valamikor az 1970-es években.

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (108—113. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s