Malawi tó Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Afrika harmadik legnagyobb tava a Malawi/Nyasza-tó: 570 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 80 kilométer. Két oldalán a Mulanje-masszívum hatalmas vonulatai húzódnak, amelyek az ország délkeleti körzetében elérik a 3000 méteres magasságot.

Malawi relief location mapA különleges tó egy részét természetvédelmi területnek nyilvánították: déli sarkában, a Maclear-fok mentén terül el a Malawi tó Nemzeti Park.

Több mint 300 halfaj él a tó vízében. Némely csupán egy-egy öbölben honos. Ott a legtöbb hal, ahol a kopár sziklák közvetlenül a vízből emelkednek ki. Könnyűbúvár felszereléssel lemerülve, százával nyüzsögnek körülöttünk a sárga, kék, fekete vagy tarka csíkos halak, a „mbunák”, ahogy a helybeliek mondják. Nagy csapatokban kíváncsian követik az úszót. Ha szembefordulva feléjük közelítünk, villámgyorsan eltűnnek a sziklák között. Ha a búvár nyugodtan viselkedik, újra visszatérnek, és az is megtörténhet, néhány bátrabb hal elkezdi rágcsálni a lábát. Ellensége alig van a „mbunáknak”, mivel nagyobb ragadozóhalak nincsenek a tóban.

 

Lake Malawi National Park

Kenu a strandon

Ez a halban gazdag, 700 méter mélységet is elérő, hatalmas víztömeg ősidők óta megélhetési forrása a partján élő embereknek. Manapság egy halászflotta látja el friss hallal a malawiakat; csak megszabott mennyiséget foghat ki, hogy ne veszélyeztesse az állományt, A modern halászati módszerek azonban nem szorították ki a magányos halászokat, akik fatörzsből vájt csónakjaikban mindenütt jelen vannak a tavon.

 

Mount Mulanje at sunset in Malawi

A Malawi-tótól nyugatra fekvő tájak jellegzetességei a fennsíkokból meredeken kiemelkedő hatalmas hegytömbök. A képen látható impozáns Chambe-sziklafal a Mulanje-hegységben van.

Normális viszonyok közepette nyugodt a tó meleg, tiszta vize. Időnként azonban hirtelen bukószél támad, amely a legszebb napsütéses időben is orkánszerű erővel zúdul le a hegyektől szegélyezett meredek partokról, és méter magas hullámokkal veszélyezteti a hajózást és a halászokat.

 

A Malawi-tó partján játszó gyermekek

A Malawi tó Nemzeti Park 1984 óta az UNESCO Világörökség része.

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (234.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4. kötet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s