Kammerzell House,Strasbourg

Francia irodalom és filozófia

Közzétette:

 

 

A 11. és 12. században született meg Franciaországban a lovagi költészet; hősi eposzok (Roland-ének) és lovagregények (Artur király és Grál-legenda) formájában. 1150 után művészi trubadúr-költészet bontakozott ki. A késő középkor legjelentősebb költője François Villon. A reneszánsz François Rabelais főművében, a „Gargantua és Patagruel”-ben a humanista tudás a középkori mesélőkedvvel ötvöződik.

 

Pont du Gard, France

A Pont du Gard, Nimes és Avignon között: az egyik legjobb állapotban fennmaradt római vízvezeték.

A klasszicizmust a szép beszéd és stílus tökéletesítése érdekében alapított Académie française (1635) készítette elő. A klasszikus tragédia nagyjai Pierre Corneille és Jean-Baptiste Racine. A klasszikus vígjáték legnagyobbja Molière; La Fontaine a tanmese művésze volt.

Az újkori filozófia atyja René Descartes (1596—1650) és a kortárs, Blaise Pascal (1623—1662). A felvilágosodás mesterei – a legjelentősebb Voltaire (1694—1778) – az értelembe vetett hit képviselői. Montesquieu államelmélete alapozta meg a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. A Denis Diderot körül csoportosuló enciklopédisták a Nagy Enciklopédia kiadásával (1751—1772) megalkották a felvilágosodás alapvető művét. Jean-Jacques Rousseau az értelem uralmával az érzelemét állította szembe, s ezzel előfutára lett a romantikának, amelynek legnagyobb írója Victor Hugo. A modern realista regény klasszikusai Stendhal, Honoré de Balzac és Gustave Flaubert. A társadalmilag elkötelezett naturalizmust elsősorban Emile Zola regényei és Maupassant novellái képviselik. Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine és Stéphane Mallarmé költészetében bontakozott ki a még a 20. században is ható szimbolizmus.

 

Kammerzell House,Strasbourg

A strasboourgi Kammerzell-ház: a történelmi palota étterme is híres.

 

A 20. század elején Paul Claudel, Romain Rolland, André Gide s mindenekelőtt Marcel Proust lett világhírű. A két világháború közötti jelentős írók: André Malraux, Julien Green, Henry de Montherlant, Roger Martin du Gard, Louis Aragon, Antoine de Saint-Exupéry, valamint Jean Giraudoux, aki Jean Anouilh-jal, Eugéne Ionescóval, Samuel Beckettel és Jean Genet-vel a francia drámát is megújította. Jean Cocteau sok műfajban kísérletezett.

A második világháború utáni irodalom sokáig az egzisztencializmus jegyeit viselte, melynek legjelentősebb képviselői Alber Camus, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir. A nouveau romant, „az új regényt” kísérleti formák jellemzik.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (131. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s