pisa tower

Az olasz irodalom

Közzétette:

 

 

II. Frigyes palermói udvarában, a 13. században több költő működött, akik lovagi lírájukban már részben az olasz köznyelvet használták. Az irodalom fejlődésének kezdete, egyszersmind csúcspontja azonban – Dante Alighierivel, Itália legnagyobb költőjével, Petrarcával, a nagy lírikussal és Bocaccióval, a zseniális novellaíróval – a 13. és a 14. század volt. A 15. századi humanizmusban ismét a latin került előtérbe. A 16. században végérvényesen polgárjogot nyert a népnyelven megszólaló irodalom. Michelangelo számára Dante és Petrarca költészete volt a példakép. Az epikus líra Ariosto műveiben jutott csúcspontra.

A 17. században a Felső-Itáliában 1550 körül keletkezett Commedia dell’arte nagy hatással volt az európai vígjáték fejlődésére. A 18. században főként a színházművészet virágzott. Carlo Goldoni megteremtette a jellemvígjátékot, Carlo Gozzi a Commedia dell’arte hagyományát folytatta. A 19. század a Risorgimento és a romantikus iskola jegyében telt el. A leghíresebb képviselőjük Alessandro Manzoni regényíró volt. Giovanni Verga nevéhez fűződik a verizmus, a naturalizmus olasz változata, amely hatással volt Luigi Pirandellóra (1867—1936), a novella és a dráma megújítójára.

 

pisa tower

A fényképészek öröme, az építészek üröme: egyre ferdébb a pisai torony.

A századforduló táján Gabriele d’Annunziónak, a szimbolizmus és a Nietzsche által befolyásolt költészete, valamint a futurizmus (Marinetti kiáltványa 1909-ben) volt erős hatással az irodalomra.

A második világháború után elsősorban a társadalomkritikai témákat feldolgozó neorealizmus tett szert jelentőségre (többek között Cesare Pavese, Ignazio Silone és Pier Paolo Pasolini regényei). Sajátos pszichológiai realizmust képvisel Alberto Moravia; szatirikus szürrealizmus jellemzi Italo Calvino munkásságát. Umberto Eco 1982-ben világsikert ért el „A rózsa neve” című regényével.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (305. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s