Lech Wałęsa 1980

Lech Wałęsa

Közzétette:

 

 

Az első szabad lengyel szakszervezet vezetője, az ellenzékiség megtestesítője az európai szocialista államokban; komoly szerepe volt Lengyelország demokratikus átalakulásában.

Ő volt a hőse annak a forradalomnak, amely 1989-ben a volt szovjet csatlósállamok első demokratikusan megválasztott kormányának megalakulásához vezetett, de fontos szerepet játszott a berlini fal ledöntéséhez és a Szovjetunió felbomlásához vezető tárgyalásokban is. Ezt a pozitív képet némileg beárnyékolja egy 2008-ban megjelent könyv, mely szerint Bolek fedőnév alatt 1970—76 között a lengyel titkosszolgálat besúgója volt.

Wałęsa 1970-ben lépett a politika színpadára, amikor Észak-Lengyelországban tüntetések kezdődtek (amelyeket a rendőrség a hadsereggel karöltve oszlatott szét, mintegy 40 embert megölve), s a gdańskinak (ahol dokkmunkásként dolgozott) a szervezésében vezérszerepe volt. Tíz év múlva, miután ugyancsak gdańskban a munkások sikeres sztrájkba léptek, és elfoglalták a Lenin-dokkot, megalakult az első szabad lengyel szakszervezet, a  Solidarność, s ennek elnökévé Wałęsát választották. Egy év múlva már mintegy tízmillió taggal rendelkeztek.

 

Lech Wałęsa 1980

Wałęsa a Lenin Hajógyár sztrájkjában, 1980 augusztus

A Solidarnośćot ugyan már 1982-ben betiltották, de Wałęsa 1983-ban megkapta a Nobel-békedíjat, 1990-ben pedig a szovjet függés alól felszabadult Lengyelország első államelnökévé választották. Ezt a posztot 1995-ig töltötte be, és utána még jó ideig politizált, de népszerűsége rohamosan csökkent, és a 2000-es elnökválasztáson már csupán a szavazatok 1 százalékát szerezte meg. Külföldön, ahol még ma is gyakran tart előadásokat, változatlanul többre becsülik: a világ nem felejti el a vasfüggöny lebontásában játszott szerepét.

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (204—205. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s