Horti Lilla, Ódor Botond, Virág Emese

Magyar Dal Napja a Magyar Művészeti Akadémiával

Közzétette:

 

 

Rabok legyünk, vagy szabadok?” – 1848 a költészetben és a zenében címmel rendez hangversenyt székházában a Magyar Művészeti Akadémia az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódva, a Magyar Dal Napján. Az esten jeles, fiatal énekeseink és hangszeres zenészeink, valamint Mécs Károlyszínművész korabeli, múlt századi és mai zeneszerzőknek a 19. század nagy magyar költői – Petőfi, Arany – verseire írt dalainak előadásával tisztelegnek az ünnep előtt. Az egyedi válogatást, melyben számos még be nem mutatott dal is van, Virág Emese állította össze.

Horti Lilla, Ódor Botond, Virág Emese

Horti Lilla, Ódor Botond, Virág Emese

Virág Emese zongoraművészt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docensét Domokos Zsuzsanna, a Zeneakadémia Liszt Ferenc Emlékmúzeumának és Kutatóközpontjának igazgatója kérte fel egy hangverseny összeállítására abból az alkalomból, hogy 2018 tavaszán az intézmény átvette és kiállította frissen vásárolt eredeti Liszt-kéziratait. A koncerten megelevenednek a kották és megszólalnak a bennük található művek, egyben Virág Emese – mint a 19. századi magyar zenét kutató előadóművész – kiegészítette a programot néhány más korabeli szerzőnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz köthető művével, olyan kompozíciókkal is, amelyek java része megalkotásuk óta sem szerepelt a koncertéletben.
Tóth Péter zeneszerző, az MMA zenei tagozatának vezetője javaslatára a hangverseny 2018. szeptember 9-én 19.30 órától az MMA székházában, a Pesti Vigadó Dísztermében, a Magyar Dal Napján kerül megrendezésre. A program első felében 19. századi, a másodikban pedig 20–21. századi kompozíciók tisztelegnek a szabadságharc emléke előtt. Virág Emese felkérésére Tóth Péter az esten elhangzó duettjét kifejezetten erre az alkalomra komponálta.
Az ismeretlen repertoár okán az est műsorvezetője Kovács Sándor, a Zeneakadémia zenetörténész professzora, közreműködői pedig Horti Lilla Junior Prima díjas szoprán és Ódor Botond tenor, Liszt Ferenc A holt költő szerelme című, Jókai Mór szövegére írt melodrámájában pedig Mécs Károly színművésszel, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művésszel, a nemzet művészével lépnek színpadra.
Az est Hubay Jenő művével kezdődik, a Nemzeti dal és Petőfi szerelmi lírájának közkedvelt remeke, a Szeptember végén című vers is az ő megzenésítésében hangzik el, a költő halála pedig kapcsolatot teremt Liszt Jókai-melodrámájával. Az esemény különös jelentőséget tulajdonít Hubay Jenő vokális műveinek: a koncerten három darabja is felcsendül, az egyikben tárogató is megszólal.
Arany Jánosnak a szabadságharcban történt részvétele okán a bujdosásban írt költeményei Ligeti György megzenésítésében hangzanak fel. Ugyan a Mátyás anyja témája nem a szabadságharc, az abból zenét formáló Mosonyi Mihály nemzetőr volt. Mihalovich Ödönről pedig máig is sajnálatosan kevesen tudják, milyen fontos alakja a magyar zenetörténetnek: ő alakította ki zenei életünk szerkezetét, s Liszt és Erkel után ő volt a Zeneakadémia igazgatója.

2018. szeptember 9. | 19.30
Pesti Vigadó, Díszterem

A díjmentes hangversenyre korlátozott számban még lehet jelentkezni: vigado.hu


Az est műsorlapja itt olvasható.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s