Kulturális Filmek Fesztiválja

Kulturális Filmek Fesztiválja

Közzétette:

 

 

Májusban a Nemzeti Színházban hirdette meg a Szatmárcsekén 2018. augusztus 23–26. között megrendezésre kerülő IV. Kulturális Filmek Fesztiválja filmversenyét a zsűri elnöke, az azóta elhunyt Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező. A kiírt téma: „Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében” volt. Azok az internetes filmek versenyeznek az MMA által is támogatott fesztiválon, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.

Kulturális Filmek FesztiváljaA legjobb filmek készítői idén közel 2 millió forint értékű díjat kaphatnak. Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezett alkotásért 300 ezer forint, a harmadikért pedig 250 ezer forint jár. Ez utóbbi díjat az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata ajánlotta fel. A közönség értékelése alapján legjobbnak vélt versenyfilmekről dönt a zsűri, s további értékes különdíjakat is odaítél, köztük Szabolcs Szatmár Bereg megye, valamint Szatmárcseke különdíját. A közönségdíj 300 ezer Ft.
A verseny internet alapú. A szervezők közlése szerint összesen 45 film érkezett be a megmérettetésre, a versenyszabályzatban szereplő 5:30 perc hosszúságnak megfelelő kisfilmek, az online versenyben résztvevő 38 alkotás 
itt érhető el. A helyi televíziós műhelyek által feltöltött videók, a közönség szavazata alapján döntőbe jutott filmek közül a zsűri fogja kiválasztani a díjazottakat. A zsűri tagjai: Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA köztestületi tagja, Balogh Ákos Gergely médiaszakértő és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A 2010-ben Sára Sándorfilmrendező szakmai támogatásával alapított tudositok.hu oldalon lájkolással és a videók megosztásával szavazhat a közönség a legjobb filmekre. A döntőbe jutott 10 filmet a közmédia is bemutatja.
A verseny végeredményéről – a 26-i díjátadó után – ebben a cikkben honlapunkon is be fogunk számolni.

Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s