Shinbyu ceremony, Myanmar

Ba Thein szerzetes lesz

Közzétette:

 

 

Burmában mélyen gyökerezik és úgyszólván minden fiúgyermeket érint a shin-byu nevű buddhista rítus: a kisfiút felveszik egy buddhista kolostorba, s a fejét kopaszra borotválják. Ba Thein is így lett a sangha, a buddhista szerzetesek közösségének tagja. A társadalmi hagyományokba ágyazott buddhizmus végigkíséri majd Ba Thein egész életútját, még akkor is, ha néhány hónap múlva elhagyja a kolostort, és talán soha nem tér vissza oda.

Ba Thein 15 másik kisfiúval együtt aranyozott díszernyők alatt üldögél az ünnepi sátorban felállított pódiumon: vörös-arany papírkoronájukkal, talmi arannyal díszített vállszalagjukkal törékeny bábukra emlékeztetnek. Arcukat rizsporral púderezték, ajkukat szemöldöküket kifestették. A zenészek ünnepi dallamokat játszanak, miközben a fiúk szülei megvendégelik a felnőtt szerzeteseket.

 

 Shimbyu novice, Myanmar Shynbyu, Myanmar Shinbyu ceremony, Myanmar after shinbyu ceremony

Hsan cha , a fej leborotválása | az újoncot hagyományos hercegi ruhába öltöztetik. | Shinbyu ceremónia | ceremónia után buddhista szerzetes lesz

Az ünnepi lakoma után elérkezik a nagy pillanat Ba Thein számára. A szerzetes, aki az elkövetkező hetekben és hónapokban gondját viseli majd a kolostorban, leveszi róla a díszruhát és kopaszra nyírja. A gondos szülők már előbb kiterítettek egy fehér kendőt, abba gyűjtik a levágott hajat. Ba Thein ezután sáfrányszínű szerzetesi köntöst vesz föl. Most már „Buddha gyermeke”. A szerzetes átadja neki azt a néhány holmit, amit magával vihet a kolostorba: szandálokat, olvasófüzéreket, lakkernyőt, borotvát, vízszűrőt és fekete alamizsnagyűjtőt. Még a nevét is otthagyja az áporodott levegőjű sátorban.

Myanmar mapMonk in MyanmarBa Thein másnap már új szerzetesi nevén, mint pondzsi – kolduló szerzetes – élelmet gyűjt a szerzetesek közössége számára: mezítláb, miként Buddha, földre szegezett tekintettel.

A ceremónia után az anyja a tisztelet és köszönet jeléül letérdel előtte, és megköszöni az adományok elfogadását. A fia révén jó cselekedetet hajt végre, ami javítja a karmáját, s ezzel elkövetkező újjászületésének esélyeit.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (316. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s