Bulguksa Temple, Facade of a Buddhist temple

Mítoszok és legendák országa

Közzétette:

 

 

Nem csoda, hogy a több mint 4000 éves múltú ország mítoszokkal és legendákkal van tele. Az egyik ilyen mítoszt – a Korea keletkezéséről szólót – ősszel, október 3-án ünneplik meg.

A legenda szerint a ködbe vesző őskorban, amikor a világ még tele volt égi szellemekkel, 3000 kísérőjével leszállt a földre Hwanung, a Teremtő fia. Egy medvével és egy tigrissel találkozott: mindketten emberi alakot szerettek volna ölteni. Hwanung mindegyiküknek húsz fokhagymagerezdet és egy-egy ürömfalevelet adott, s megparancsolta nekik: száz napig egy barlangban rejtőzködjenek. A tigris nem bírta ki. A medve azonban száz nap leteltével gyönyörű szép lányként lépett ki a barlangból, és arra kérte az Istent: szülhessen fiút.

A monda szerint a „medveasszony” fia, Tangun volt az első koreai, s Korea királya, aki több mint 1000 évig – Kr. e 2333-tól Kr. e. 1122-ig – uralkodott. A régészeti kutatások alapján valószínűbbnek látszik, hogy északról két tunguz törzs ez idő tájt települt be a Koreai-félszigetre.

Tangun, a „medve fiának” legendája – éppúgy, mint a kínaiaknál az ég fiának vagy a japánoknál Tennónak, a napistennő utódjának mítosza – ma is él: a koreai nép nemzetállamiságának jelképe, s évről évre megünneplik az ”alapítás napja”-ként.

Tudományosan bizonyított, hogy a koreai nép történelmének egyik leghosszabb időszakát egységben élte le. A félszigeten csak kezdetben (Kr. e. a 17. századtól, Kr. u. 668-ig) uralkodott három egymással vetélkedő királyi ház. Az északi vidék és Mandzsúria nagy része a Koguryo-ház uralma alá tartozott, a déli részen a Silla-és a Paek-che-ház osztozott. A Silla-ház (668-tól 935-ig) legyőzte a két másik dinasztiát, egyesítette a félsziget lakosságát, és megteremtette Korea első virágkorát. Már a 4. században államvallás lett a Kínából elterjedt buddhizmus, de voltak követői Konfuciusz, a kínai bölcs tanainak is.

Aki ma átfogó képet akar kapni a korai koreai kultúra gazdagságáról, feltétlenül látogasson Gyeongju, South Koreael Kjongdzsuba, a Silla-ház „falak nélküli múzeumának” nevezett királyi városába. „Aki nem látta Kjongdzsut – így tartja a koreai mondás –, nem mondhatja, hogy ismeri Koreát.”

Az ezer évig tartó Silla-uralom megtekintésre méltó emlékei közé tartoznak a kjongdzsui királysírok, a csillagvizsgáló, amely valószínűleg a világ legrégibb obszervatóriuma (Chomsongdae) és a Nemzet Múzeum kertjében az Emille-harang, amit – régisége, gazdag díszítése és tiszta hangja miatt – a szakértők a világ legszebb harangjai közé sorolnak. Feltétlenül látni kell a közeli Pulguksa-fatemplomot, melyet a 8. században kezdtek építeni a Tokam-hegy lábánál.

 

 Bulguksa Temple, Facade of a Buddhist temple Gyeomju Cheomseongdae, Korea

A Pulguksza, Pulguk templom; szó szerint „Buddha országának temploma” Dél-Korea egyik világörökségi helyszíne |A Cheomseongdae Ázsia legrégibb fennmaradt csillagászati ​​megfigyelője

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (72-73. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s