Festival of sacred bath, bangladesh

Banglades és a természeti katasztrófák átka

Közzétette:

 

 

Bangladesben a szárazságnál is sokkal nagyobb gondot okoznak az évente ismétlődő áradások, amelyek a Bengál-öböl mentén rendszeresen elpusztítják a tengerszint alatt fekvő területeket. A túlzásokra hajlamos bengáliak minden alkalommal kijelentik, hogy ez volt „az emberemlékezet óta legsúlyosabb katasztrófa”, s hol 1000, hol 200 000 halottról tudósítanak. Pedig ezek a szerencsétlenségek dramatizálás nélkül is felülmúlják az emberi képzelőerőt.

Bangladesh in MapA független Banglades állam létrejöttét is az 1969-es természeti katasztrófának köszönheti. Becslések szerint a forgószél pusztító ereje több Hirosima-bombával felért: letarolta a Gangesz, a Brahmaputra, a Meghna egész deltavidékét, s házmagas szökőárt zúdított a síkságra, ahol megszámlálhatatlan ember és állat fulladt a vízbe. Mivel a Rawalpindiben székelő összpakisztáni kormányzat nem nyújtott hathatós segítséget, a kelet-pakisztáni bengálok fellázadtak a nyugat-pakisztániak „gyarmati hatalma” ellen. A tiltakozás vihara lángra lobbantotta az évtizedek óta halmozódó gyúanyagot: véres polgárháború tört ki. Ezzel meg is pecsételődött a két részre osztott Pakisztán sorsa – 1971 végén létrejött a független Banglades.

 

Bangladesh, agriculture

Banglades túlnépesedett agrárország. Lakosságának 80%-a földművelő. Saját földje csak a parasztok egyharmadának van: parcelláik átlagos nagysága 0,4 hektár.

Az 1969-es ciklonéhoz hasonló pusztítást okozott Bangladesben az 1985-ben, 1987-ben és 1991-ben bekövetkezett természeti katasztrófa is. Ezek néhány nap alatt nagyobb anyagi kárt okoztak, mint az egész éves polgárháború. A tengerszint alatt fekvő part menti területeken nincs semmiféle védelem az óránként 250 kilométeres sebességgel száguldó orkánok ellen, mivel az épülőfélben lévő gátakat ismét megsemmisíti a legközelebbi ítéletidő.

 

Festival of sacred bath, bangladesh

Szent Fürdő fesztivál – Banglades

Az életben maradt bangladesiek a szökőár után mindig visszatérnek elpusztult otthonaikba; ebben a sík országban – itt a legnagyobb a népsűrűség a világon (1267 ember él egy négyzetkilométeren) – sehol másutt nem találnak helyet. Egyetlen vigaszuk a hit Allahban, a hatalmasban, a könyörületesben.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (53. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s