Lamayuru monastery

India emberarcú istenei

Közzétette:

 

 

India kedvelt istene, Visnu, a kígyót választotta ágyául. Összetekeredett kígyón trónol, fölötte kobrafejekből álló baldachin, és figyeli a földet, a Gonosz és a Jó soha nem szűnő harcát. Valahányszor a Gonosz látszik győzni, közbeavatkozik: ő a nagy megmentő. Nem csoda, hogy manapság alaposan megcsappant a bizalom Visnu iránt, hiszen a szubkontinensen már régóta nem a Jó a győztese a küzdelemnek.

Az indiaiak ősidők óta isteneik bölcsességére és hatalmára hagyatkoznak, és megadóan veszik tudomásul akaratukat. De mi a Jó – és kinek van hasznára? Ezeknek az embereknek soha nem jutott eszükbe, hogy maguk is beleszólhatnának sorsukba. Mindmáig egyértelmű volt számukra, hogy mi a jó, és mi az istenek akarata: sorsukat egy évezredek óta változatlan, merev társadalmi rendszer szabja meg, melyben kinek-kinek születése szerint van meg a helye, amit nem hagyhat el; egy társadalmi rendszer, amely nem tűri a változást és a haladást: a kasztrendszer.

 

Ladakh landscape, agriculture

Ladakhban a parasztok 3500 méter magasságban, Leh városa közelében is megművelik a földet. Önellátók, terményeikből piacra is jut.

Nem volt hatalom a világon, amely változtathatott volna a kasztrendszeren: sem a mohamedán uralkodók, akik évszázadokig markukban tartották a birodalmat, sem a gyarmatosító angolok. Most azonban a nyugati civilizáció csábítása ezt már kérdésessé teszi. Egyre több indiai szeretne jólétet, tulajdont, műveltséget, fogyasztási javakat – attól függetlenül, hogy hol helyezkedik el a társadalmi ranglétrán. A televízió és a moped lassan, de biztosan elhozza a Nyugat veszélyes üzenetét, és megmozgatja az országot: minden ember azonos igényeket támaszthat az élettel szemben. Indiában ez hajmeresztő, zavart okozó, sőt ijesztő. Ezért fordulnak az emberek – megriadva saját bátorságuktól – segélykérőn az istenekhez. És isteneik meg fogják érteni őket, mert India istenei emberarcúak.

Az istenek – legalább színes papírképként – ott trónolnak a legparányibb viskóban is: naponta friss virágokkal kedveskednek nekik, gyertyát, vagy füstölőpálcikát égetnek tiszteletükre. Kik ők? Például a nagy Siva, aki uralja a teremtés és a rombolás közötti kozmikus feszültséget, vagy Visnu, a megváltó, aki különböző alakot ölthet: egyszer hal, máskor vadkan vagy teknősbéka, ismét máskor pedig félig ember, félig oroszlán. Gyakori, hogy Ráma, a nagy népi hős képében jelenik meg, aki Hanumán, a majomkirály segítségével kiszabadította feleségét, Sítát az ellenség karmai közül. Igen népszerű a Krisna isten alakját öltött Visnu, aki hol pufók arcú csecsemő Krisnaként, hol csábító playboyként mozgatja meg a képzeletet. Az isteneket sosem szabad testi valóságukban ábrázolni; ők csak szimbólumok, az egyszerű ember számára is érthető jelek a mindenütt és állandóan jelenlévő szellemről, amely összetartja a világot.

 

Lamayuru monastery

A különös Lamayuru-kolostor a közel 4000 méter magas Fatu-La-hágón: olyan, mintha a sziklából nőne ki a hófödte hegyóriások előterében. Ladakhban Lamayuru az egyik legrégibb kolostor: a 10. század végén alapították. | Fotó: Gál Cecilia

Akár az emberek, az istenek is családban élnek, házastársuk, gyerekük van. Visnu felesége Laksmi, aki szerencsét, szépséget és gazdagságot hoz; Sivának a szépséges Párvati a hitvese, aki – éppúgy, mint a férje – egyaránt fel tudja idézni a teremtő és romboló természetet. Durga képében legyőzi a világ nyolc Rosszát, fekete arcú Káliként rombol, és véres áldozattal kell kiengesztelni. A istenpár két fiának egyike India legkedveltebb istene: az elefánttestű Ganésa, , aki minden akadályt elhárít az útból.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (106. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s