Hallgatni Aranyt hangoskönyv

Elkészült az Arany János jeles műveit tartalmazó online hangoskönyv

Közzétette:

 

 

Elkészült az Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazó online hangoskönyv – mondta el dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a Hallgatni Aranyt! kezdeményezés projektzáró sajtótájékoztatóján a Margitszigeten. A hallgatniaranyt.hu portált népszerűsítő országjárás, melyen a közreműködő színművészek Arany János életművét rendhagyó irodalomórákon ismertetik meg a középiskolásokkal, ezen a héten befejeződik. Az MMA projektjének köszönhetően egy-egy helyszínen 50-120 diák kapott maradandó irodalmi élményt, az interaktív foglalkozásba maguk is bekapcsolódhattak.

 

Náray Erika, Kucsera Tamás Gergely és Markovits Ferenc

Náray Erika, Kucsera Tamás Gergely és Markovits Ferenc

A hetven kiváló színész tolmácsolásában elhangzó szövegeket bárki elérheti a kezdeményezés internetes oldalán (www.hallgatniaranyt.hu) – tette hozzá Kucsera Tamás Gergely. Az MMA főtitkára szerint oktatási segédanyagként is használható az internetes oldal, amelyre a hanganyagok és szövegek mellett irodalomtudományi elemzések, valamint a színészekkel készített kisfilmek is felkerültek. A tervek szerint a honlap anyaga a jövőben is bővülni fog.
Hallgatni Aranyt hangoskönyvAz MMA az elmúlt két hónapban 15 iskolában tartott rendhagyó irodalomórákat és népszerűsítette a projektet. Náray Erika színművész, a roadshow háziasszonya kiemelte: a turnén négyezer kilométert utaztak és 1100 gyerekhez jutottak el.
A felvételek rögzítése ősszel kezdődött a Budapest Music Centerben Markovits Ferenc rendező vezetésével. A hetven résztvevő színész között volt 
Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Császár Angela, Csuja Imre, Haumann Péter, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Mécs Károly, Molnár Piroska, Oberfrank PálRáckevei Anna, Schell Judit, Szilágyi Tibor, Tenki Réka, Vecsei H. Miklós, Gál Tamás és Bogdán Zsolt is, valamint a sajtótájékoztatón is jelen lévő László Zita, Bezerédi Zoltán és Szacsvay László.
Markovits Ferenc a produkciók közül kiemelte az Arany két négysorosát szavaló Szacsvay László teljesítményét, aki nagyon érzékenyen ragadta meg, miként lehet egy egész életszemléletet egy rövid előadásba sűríteni. A rendező szerint Láng Annamária teljesen újszerűen szavalta az Ágnes asszonyt, míg Mácsai Pál rendkívüli belső átéléssel mondta fel Arany Gyulai Pálnak írt, egész életét elmesélő levelét.
A projekt ötletgazdája 
Rátóti Zoltán, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője volt. A szövegek kiválasztásában és előkészítésében neves Arany-kutatók, Szörényi László, Korompay H. János és Kulin Ferenc működtek közre.

A tájékoztató végén a honlapról Papp János színművész tolmácsolásában hangzott fel Arany János egyik emblematikus, A tölgyek alatt című költeménye, mely a helyszínhez kötődik, ezután Náray Erika, Láng Annamária, Markovits Ferenc és Kucsera Tamás a költő margitszigeti szobránál helyezték el az MMA emlékező virágcsokrát.

– – – – –

A “roadshow” nagykanizsai helyszínén a Kanizsa TV is forgatott, videóikat itt megnézhetik:

http://www.kanizsatv.hu/hirek/24301/hallgatni-aranyt/
https://kanizsaujsag.hu/hir/201805/hallgatni-aranyt
http://www.kanizsatv.hu/hirek/24294/kommentar-nelkul/

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s