Ålesund, Norway

A mély csend országa

Közzétette:

 

 

Norvégiában ritkák az egyenes útszakaszok. A turistahajók a fjordokban 200 kilométerre hajózhatnak be a szárazföldbe, s a kirándulóknak ugyancsak hátra kell szegniük a fejüket, hogy lássák a hegycsúcsokat. Az autósok szakadatlanul kerülőket tesznek, hacsak híd vagy komp nem vágja át a kanyart. Szerpentinek kígyóznak fel a magasba, majd le a következő völgybe.

 

Ålesund, Norway

Ålesund halászati központ három szigetre épült. Az 1904-es nagy tűzvész után kőből építették újjá; sok ház homlokzata szecessziós stílusú.

A sok emelkedő nagyon megnehezítette a vasútépítést: több mint 700 alagutat és 3000 hidat kellett építeni. Különleges élmény az 500 km hosszú magashegységi vasútpálya Oslo és Bergen között.

Nem csoda, hogy Norvégia dicsekedhet Európa egyik legsűrűbb belföldi repülőhálózatával. A pilóták látszólag halált megvető bátorsággal kormányozzák a gépet a sziklák közötti kifutópályákra. A gyengébb idegzetű utasok leszálláskor ne nézzenek ki az ablakon.

 

Jostedalsbreen National Park, waterfall. norway

A víz – akár folyik, akár áll, akár a magasból zuhan alá – hozzátartozik a norvég tájhoz. Ezt a vízesést a Jostedalsbreen táplálja, amely 200 négyzetkilométeres kiterjedésével, 500 méteres magasságával Európa legnagyobb gleccsere.

A mély csend s a lélegzetelállító látványok országa legjobban a gyalogos vándoroknak nyílik meg. Aki nem akar sátrat venni, megalhat a minden ösvényen megtalálható kunyhókban. Ilyen túrák előtt ajánlatos kikérni a helyismerettel rendelkezők tanácsát; a gleccserhasadékok, hágók, hómezők alattomosak.

Az országban mindenütt vannak bármely igényt kielégítő kempingek és nyaralók. A szállodák gyakran a régi jó időkből valók, áraik viszont ugyancsak maiak. Ez érvényes a vendéglőkre is. Az olyan ínyencségeket, mint a pácolt vagy sült lazac, a rénszarvaspecsenye, a jávorszarvas-steak vagy a tejszínhabos vadmálna, amúgy sem lehet pénzzel megfizetni.

Norvégia nemcsak nyáron csábítja a vakációzókat, hanem télen is, amikor vörösen-zölden csillog az északi fény. A kényelmes liftekkel ellátott meredek lejtőkön az alpesi síelés szerelmesei is megtalálják örömüket. Az oslóiaknak a Holmenkollen lejtői szinte az ajtajuk előtt vannak. A síugrósánc azonban a síkságok lakóinak nyáron megfelelőbb: onnan élvezhetik a csodálatos kilátást.

A norvég városokat jobb a zöld évszakban felkeresni. Például május 17-én, hogy osztozzanak a kék-fehér-piros zászlókkal ünneplő norvégek örömében: milyen csodálatos is az országuk.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (282-283. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s