Tunnel View, Yosemite Valley

Yosemite Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Egyesült Államok

Ebben a parkban láthatunk párat a világ leglenyűgözőbb fái közül. Itt van például a jó kétezer éves, 64 méter magas Grizzly Giant, amelyet csak 15 termetes férfi ér körül; ez az egyik legnagyobb tömegű faóriás a világon. A legmagasabb a 87 méteres Columbia, míg a Faithful Couple-nak („Hűséges pár”) egészen összenőtt a töve. Egy négyes facsoport együttes neve a Bachelor and Three Graces („Agglegény és három grácia”); az utóbbi háromnak egészen összegabalyodott a gyökérzete, úgyhogy ha bármelyik kidőlne, biztosan magával rántaná a másik kettőt is. 1881-ben a 2300 éves Wanona lett a világ legelső fája, California Treeamelybe alagutat vágtak, aztán 1969-ben egy nagy hóesés súlya alatt kidőlt, és most is ott fekszik egy másik kidőlt óriás, a Fallen Monarc („Megdöntött király”) társaságában, amely már háromszáz éve mutogatja vaskos, halott gyökereit az arra járóknak. Ezzel szemben az 1895-ben, egy út kedvéért keresztülvágott Kaliforniai Alagútfa máig rendületlenül áll.

És ezek csupán a Mariposa-liget nevezetességei a Yosemite (ejtsd: „jouszemiti”) Parkban; még több száz mamutfenyő sorakozik a Sierra Nevada nyugati lejtőjén, nem messze a róluk elnevezett Sequoia Nemzeti Parktól. Ez a fafajta Földünk legnagyobb növénye, és csupán rokona, a Kalifornia északi részén akár 115 méteresre is megnövő örökzöld parti vörösfenyő magasabb nála. Azt is elviseli, ha alagutat vágnak a törzsébe, vagy ha az erdőtűz nagyobb lyukat éget belé. A Mariposán kívül a parknak van két kisebb, kevesebb látogatót vonzó ligete is: a Toulumne és a Merced.

 

Tunnel View, Yosemite Valley

U-alakú völgy- Yosemite Parkban

Firefall. Yosemite National Park

Az El Capitanról lezúduló Horse-tail („Lófarok”) vízesés február második felében, napnyugtakor és tiszta időben a legszebb; ilyenkor látható az alacsonyan álló nap fényében a „lángoló víz” jelensége.

Half Dome in the Yosemita N.P.

Half Dome („Félkupola”)

A Yosemite gránitszikláin jól látszanak a jégkorszaki erózió nyomai. A park tengerszint fölötti magassága 600—4000 méter, több meredek sziklafal és mély völgy található benne. A névadó U alakú völgy kelet-nyugati irányban húzódik 1200 méter magasban. Ezt szeli át a Merced folyó, és ide zúdul be az impozáns, 730 méter magas Yosemite-vízesés. Ezenkívül még számos más zuhatag és patak található itt, továbbá a park jelképének számító sziklák: a El Capitan in the Yosemite N.P.majd ezer méteres meredek szirt, az El Capitan, aztán a Three Brothers („Három testvér”) tripla csúcsa, valamint a sima, függőleges falú, leginkább tavasszal megtelő Mirror-tó vizében tükröződő Half Dome („Félkupola”). Ebben az évszakban figyelhetjük meg legjobban a fenékjég jelenségét, amikor a megtelt folyó- és tómedrek éjszaka megfagynak, és a sok vízesésből szállongó pára is ráfagy a vizek jegére, majd az így feltorlódott jégkristályokat a Yosemite Black Beerpatakok elviszik a barlangokba és morénákba. A parkMule deer in Yosemite Valley lakója több száz feketemedve, amelyeknek várható élettartama 18 év, és jobbára bogyókkal és más növényekkel, valamint rovarokkal táplálkoznak, s csak kivételes esetben ejtenek el őzeket, illetve esznek dögöt. A park területének 95%-a igazi, emberalkotta tárgyaktól mentes vadon, ahová az ember csak ámuldozni jár.

Yosemite National Park localisationA park névjegye

  • Hol található: Kalifornia közép-keleti részén
  • Megközelítése: San Franciscóból
  • Területe: 3081 km2
  • Alapítva: 1890
  • Állatvilága: kaliforniai varangy, sárgalábú béka, gőte, nagy barna, ill. fakó denevér, hód- és Allen-mókus, hócipős nyúl, prérinyúl, prérifarkas, rozsomák, mosómedve, halásznyest, borz, öszvérszarvas, kanadai vadjuh
  • Növényzete: hegyi és hegyaljai erdők és egyéb növények
  • Útvonalai: nagy körút, a Glacier Point és a Tioga Road több leágazása, Toulumne-rétek, Hetch, Hetchy-víztároló
  • Éghajlata: mediterrán, forró nyarakkal
  • Mikor utazzunk: bármikor, de a vízesések május-júniusban a leglátványosabbak

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (214-219. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739 |Képek: Wikiwand

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s