Leopold Stokowski

Leopold Stokowski

Közzétette:

 

 

(1882—1977)

Londonban született, 1912 és 1938 között a Philadelphiai Zenekar karmestere volt, és sokféleképpen népszerűsítette a komolyzenét Amerikában. Még Walt Disney Fantasia című produkciójában is közreműködött.

Leopold Stokowski

Leopold Stokowski (született Antoni Stanisław Bolesławowicz, London, 1882. április 18. – Nether Wallop, Hampshire, Anglia 1977. szeptember 13.) angol karmester. | Leopold Stokowski, George Grantham Bain fényképén

 

Stokowsky zenekarának volt egy olyan tagja, aki arról volt híres, hogy az évek hosszú során át soha öt percet sem hiányzott. De most, gondolták a zenekar többi tagjai, biztosan később fog érkezni, mert felesége első gyermeküket várta, és a szülés a délelőtti próba idejére volt kitűzve.

Mindenki tudta, hogy a felesége sose bocsátaná meg neki, hacsak munka után jelenne meg a kórházban.

Aznap délelőtt mégis időben ott volt a próbán, sőt minden hangot lejátszott.

A titok nyitja (ahogy én hallottam), a következő: a kórház nem volt messze a hangversenyteremtől, és egy olyan darabot próbáltak, amelyben neki ötszáz ütemnyi szünete volt. A fickó egyszerűen letette a hangszerét (az ütemeket számolva), elment a kórházba, megcsókolta az újszülöttet (tovább számolt), megcsókolta a feleségét, és (folytatva a számolást) visszaült a zenekarba, ahol épp időben kapta föl a hangszerét ahhoz, hogy az ötszázadik ütemben pontosan belépjen.

Megkérdeztem Stokowskyt, igaz-e a történet. Azt mondta, hogy igen.

George Antheil (1900—1959), amerikai zeneszerző

Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (309. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s