Wat Pho, Temple

A szellemek világa

Közzétette:

 

 

Alig van thaiföldi férfi vagy nő, aki nem visel amulettet a nyakában. Sokan egész füzérrel. Az amulettek megvédenek minden bajtól, az üzleti sikertelenségtől csakúgy, mint a kígyómarástól vagy az autóbalesettől. A szellemekben s a védőistenekben való hit a buddhizmusból fakad, márpedig a legtöbb thaiföldi buddhista.

Az asztrológusok is igen keresettek Thaiföldön, ha el kell dönteni, hogy mikor menjünk üzleti útra, mikor költözködjünk, mikor vásároljunk házat. Egészen természetes, hogy a királyi pár legfiatalabb lánya esküvőjének napját az udvari asztrológus határozza meg; kevésbé előkelő párok is élnek ezzel a szokással. Előfordulhat, hogy a szállodák különtermei napokra ki vannak bérelve esküvőkre: a csillagok állása sok házasulandó pár számára azonos napokon kedvező.

Szellemekből – thai nyelven „phi” – különösen vidéken van sok. Egy igen-igen csábító női szellem például egy banánfajtában lakozik, s minden fiatalembert megkínoz, aki a közelébe megy.

Thaiföldön, még a modern Bangkokban is, minden ház előtt – beleértve a szállodákat és iroda-felhőkarcolókat is – miniatűr templomocska áll. Itt laknak az épület lakóit oltalmazó szellemek. Ezek persze haragra is gerjedhetnek, ezért a házacskát mindig frissen díszítik, hogy jókedvre hangolják a szellemeket, akik állítólag a jázminágakat s a füstölőrudacskákat kedvelik a legjobban.

 Wat Pho, Temple Wat Pho, Buddha, Bangkok

A bangkoki Wat Pho, a Pihenő Buddha temploma az ország legnagyobb kolostora. A 16. században építették a buddhista tanok s a népi gyógyászat egyetemének. Leghíresebb látványossága a fekvő Buddha-szobor.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (396. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s