Ayutthaya

Ayutthaya – a 400 templom városa

Közzétette:

 

 

Ayutthaya, a régi főváros Bangkoktól 60 km-re északra fekszik. A 18. században nagyobb volt, mint Párizs vagy London; 1767-ben a burmaiak elfoglalták és felégették. Ekkor semmisült meg – sok egyébbel együtt – az ország írásos történelme is.

A Dél-Kínából érkező thaiok a 9. századtól vándoroltak be az Indokínai-félszigetre. A 13. század elején alapították az ország északi részén első királyságukat; Sukothait; ma már csak néhány rom látható belőle. A 200 éves Sukothai-korszakban alakult ki az önálló thai építőművészet. Jellegzetessége, hogy ekkor használtak először fát a magasba törő tetőkhöz, amelyek életörömről és fantáziáról, de a vallás tiszteletéről is tanúskodnak.

Ayutthaya localisationA 14. századtól Ayutthaya egyre hatalmasabb, egyre fényesebb és gazdagabb lett; az első európaiak bámulattal és csodálattal számoltak be a városról. Ayutthayának 400 aranytól csillogó, színes cseréptetővel fedett, mozaikokkal dúsan díszített temploma volt, 55 kilométeres víziút-rendszere; az előkelőségek gyaloghintói s a harci elefántok számára 47 kilométernyi utat köveztek ki. A várost 19 erődítmény védte, amelyekről úgy vélték, hogy bevehetetlenek. Ám a hiedelem éppúgy hamisnak bizonyult, mint a többi hasonló erődítmény esetében; a döntő pillanatban Ayutthaya védelmi létesítményei nem tudták feltartóztatni a burmaiakat.

Az ellenségeskedés a két nép között már jó ideje tartott; amikor a burmaiak 1767-ben megostromolták a várost. Ayutthaya belsőleg már szétesett. Nemesi családok vetélkedtek a trónért. A burmaiak tűzzel és karddal vetettek szörnyű véget a belső viszálykodásnak.

Néhány vad esztendő következett, majd új király került a trónra, I. Rama –, új uralkodóház, a Chakkri, új főváros épült: Bangkok. A király egyik laoszi hadjáratából hadizsákmányként magával hozta a Smaragd Buddhát; neki szentelte az új várost.

 

Ayutthaya

Ayutthaya

Ayutthaya

Az egykori város romjai alkotják ma az Ajutthaja Történelmi Emlékparkot. 1969-ben kezdte meg a thaiföldi Szépművészeti Hivatal az épületek és szobrok renoválását, és 1976-ban létesítették a történelmi parkot. Az UNESCO 1991-ben vette fel Ajutthaját a Világörökségek közé.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (397-398. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s