Maria de Faykod kiállítása

Maria de Faykod lourdesi fotói a Vigadó Galériában

Közzétette:

 

 

A Franciaországban, Provance-ban élő magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod lourdes-i keresztút-stációit bemutató, saját készítésű fotóiból nyílt kiállítás a Pesti Vigadó galériájában. A Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig című tárlat egyedi bevilágítású fekete-fehér fotóin a szobrok egyes részletei is láthatók, a stációkhoz gyűjtött Szentírás-részek pedig böjti elmélkedésre hívják a látogatót. Az alkotó világhírű munkája a 2008-ban Lourdesban felavatott, carrarai márványból készült Keresztút, amelynek különlegessége, hogy a tizennégy klasszikus stációt három további egészíti ki.

 

Maria de Faykod kiállítása

Maria de Faykod Lourdes-i Keresztútjának szobrai

Maria de Faykod kiállítása a Magyar Művészeti Akadémia és a Béres Alapítvány támogatásával, valamint Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége védnökségével jött létre a Pesti Vigadóban. A most megnyílt fotókiállítás hetedik alkalommal látható Magyarországon, eddig mindig egyházi terekben, ezúttal a szakralitás mellett a művészetnek ad külön hangsúlyt a helyszín, az MMA székháza.
Maria de Faykod a kiállítás megnyitójára hazánkba érkezett, és a kiállításra hazai mecénásával, Béres Klárával, a Béres Alapítvány elnökével együtt látogatott. A megnyitó előtt elmondták, hogy a genius loci, vagyis a hely szelleme hogyan hat a művészre, akár a kiállítás berendezésekor. Mindketten kiemelték, hogy a keresztútról készített fotókat többségében szakrális helyeken állították ki korábban. Az, hogy most a Pesti Vigadóban látható az anyag, a művészet templomában, a keresztút művészeti oldalát emeli ki. A hangsúly a művészeten van, a művészi oldalon, amit természetesen nem lehet elválasztani a szakrális témától.
A szobrászművész legismertebb, világhírű munkája a pontosan tíz évvel ezelőtt Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült, tizenhét stációból álló Keresztút. A szobrászművész saját maga által, különböző megvilágításban és nézőpontból készített fotóin keresztül nemcsak láthatóvá válnak e keresztút szobrai, de megtapasztalható a művész törekvése is: a spirituális szépség megújítása a művészetben. Maria de Faykod szeretné azonban felhívni a figyelmet, hogy a befogadó ne csupán az esztétikát, a szépséget lássa, hanem azt is, Aki mindezek felett áll.
Ahogy a szobrásznő mondja, Jézus kínszenvedése és halála – mely az Atya és a Szűzanya számára is nagy fájdalom volt – nem öncélú, hanem az ember bűneinek megváltásáért történt, Isten irgalmasságának bizonyítékául, éppen ezért számára természetes, hogy a keresztút hagyományos 14 stációját kiegészítette Krisztus feltámadásának 3 állomásával, ezzel is kifejezve hitét az élő Istenben, mely szerint Krisztus ma is él, és léte hitet, reményt és szeretetet ad az embereknek. Az így kiegészített 17 stáció a Lourdes-ba zarándokoló betegek és mozgásukban korlátozottak számára, akik egyben a keresztút elkészítésére is felkérték, Jézus erejét is közvetíti, és reményt ad számukra.

A LOURDES-I KERESZTÚT SZOBRAINAK FOTÓKIÁLLÍTÁSA
MARIA DE FAYKOD ALKOTÁSAI

2008 februárjában volt 150 éve, hogy a Pireneusokban fekvő Lourdes melletti barlangban a kis Soubirous Bernadettnek megjelent a „fehér hölgy”, azaz Szűz Mária. Erre az évfordulóra, éppen tíz éve készült el a Lourdes-i Kegyhely megrendelésére, sok ország zarándokainak anyagi felajánlásából Maria de Faykod 17 stációból álló monumentális Lourdes-i Keresztútja. Az átlényegített márványszobrok a krisztusi szenvedés és feltámadás felfoghatatlan misztériumát közvetítik, reményt és erőt adnak mindenki számára.

Soha nem fogom elfelejteni azt az akaratlanul ellesett pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú alig mozgó, béna karjával centiméterről centiméterre haladva közelíti, majd megérinti Jézus kezét Maria de Faykod Lourdes-i Keresztútjának egyik stációjánál. Az a fiú ott – egészen biztos voltam benne – elérte az Istent.”

Felemelő, szép feladatot vállalt magára a Béres Alapítvány, amikor két évvel ezelőtt elhatározta, hogy ezt a rendkívüli hatást kiváltó szobor-együttest Magyarország lakosai számára is megismerhetővé teszi. A Lourdes-i Keresztutat alkotójuk által készített művészi fotókon, nagyméretű vászonnyomatokon mutatjuk be. A fotókiállítás ez idáig számos rangos helyszínét bejárta Magyarországnak, mindenütt nagy sikert aratott. Nagy öröm, hogy az MMA támogatásával a Pesti Vigadóban a főváros közönsége is találkozhat vele.

Béres Klára
a Béres Alapítvány elnöke

Maria de Faykod: IV. statioMaria de Faykod mélyen szakrális ember, aki számára a műalkotásban az üzenet átadása a cél, ezért is érzi az alkotás folyamatát a legszentebb cselekedetnek a maga részéről. Láthatóvá teszi a spiritualitást, a láthatatlan. Ahogy vallja: „Hiszek az inspirációban, abban, hogy munka közben megélem az alkotást Számomra a márvány a legszebb anyag. Az átlátszósága, a benne csillogó kis kristályok, a fény játéka rajtuk, a finomság, a részletek kiemelhetősége. Viszont ha csupán az anyag szépségére törekednék, egy szépen lecsiszolt márványra, akkor az csupán az anyag maradna, spiritualitás nélkül. Éppen a szellemi által tudom átlényegíteni az anyagot. Így tudom a befogadó figyelmét is a formán túl az égi felé irányítani. Időnként úgy érzem, hogy nem is én formálom az anyagot, hanem az anyag alakítja a kezemet. Ennek egyik példája a IV. stáció, amelyet egyedüli állomásként eredetileg is márványba faragtam – míg a korábbiakat makettként hungarocell/polifoamba – és a Szent Szűz mélységes fájdalomban egyesül Fiával, ezért egymás tekintetét egymás felé szerettem volna fordítani, Mária tekintete azonban igyekezetem ellenére is mindannyiszor az ég felé fordult. Ekkor éreztem meg, hogy ez már nem az én akaratomon múlik, hiszen Mária a Mindenható akaratából tud erőt meríteni Fia elvesztésének elviseléséhez.”

Maria de Faykod plakátA tárlat 2018. február 23-tól március 18-ig díjmentesen látogatható a Pesti Vigadó földszintjén.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s