Giuseppe Tartini

Giuseppe Tartini

Közzétette:

 

 

Csodahegedűs, aki zeneelmélettel is foglalkozott. Élete nagyobb részét Padovában töltötte, de miután tiltott házasságot kötött az egyik tanítványával, elmenekült Assisibe. Ott az egyik kolostorban bujdosva írta meg a hegedűirodalom egyik legnehezebb darabját, az Ördögtrilla szonátá-t.

Giuseppe Tartini

Giuseppe Tartini ( Piran, 1692 . Április 8. — Padova , 1770 . Február 26. ) olasz barokk zeneszerző, hegedűművész és legendás hegedűtanár.

Mint barátjának elmondta, egy éjjel azt álmodta, hogy szerződést kötött az Ördöggel, mely szerint a pokol ura minden tudományát bemutatja neki. Tartini a kezébe nyomta hegedűjét és megkérte, játsszon rajta. Az Ördög egy olyan remekbe szabott szonátát adott elő, hogy ő elragadtatásában tapsolni kezdett, amitől felébredt. Gyorsan megragadta a hegedűjét, és megpróbálta felidézni a hallottakat, de hiába, örökre elszálltak a hangok. A szonáta azonban éjjel-nappal tovább kísértette, végül valami hasonlót komponált. Ez lett az Ördögtrilla szonáta, de annyival gyengébbnek tartotta az álombelinél, hogy többször kijelentette, félbehagyna a muzsikusszakmával, ha másból is meg tudna élni.

Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (42. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s