Great barrier Reef

Nagy-Korallzátony Tengeri Park

Közzétette:

 

 

Ausztrália

Képzeljünk magunk elé egy víz alatti hóesést, melynek apró pelyhei nemcsak fehérek, hanem vörösek és sárgák is. Ilyen látványt nyújt a korallok tömeges szaporodása ezen a természetvédelmi területen, amely példa nélkül áll az egész világon, mivel sehol másutt nem található a korallzátonyoknak ilyen hosszú (2300 kilométeres) sora, amely ráadásul 60—250 km széles is. A tengervíz a zátony és az ausztrál part között csupán 35 méter mély, de odakinn, a nyílt óceánon 2 kilométer, ez egy tektonikus lemeznek a széle.

 

Great barrier Reef

A Nagy-korallzátony csaknem háromezer kisebb zátony labirintusa. Ezek addig növekedtek, míg kiemelkedve nem képeztek sekély vizű tavacskákat. A folyamat már 18 millió éve elkezdődött.

A Nagy-korallzátony lényegében a legnagyobb és legöregebb élőlény a Földön. Nem könnyű megmondani, hogy azok a virágállatok, melyekből a zátony felépül, mikor látják érettnek az időt a szaporodásra, hiszen ehhez megfelelő víz-hőmérsékletre, holdciklusra, elegendő fényre, árapály-magasságra és sótartalomra egyaránt szükség van. Előfordul, hogy az esemény a száraz évszak utolsó hetének 3—7 éjszakáján következik be, a zátony belső oldalán az októberi telihold előtt egy héttel, a külsőn viszont csak november-decemberben. Ekkor az ivarsejtek „hóesése” felfelé szállingózik, hogy a megtermékenyülés megtörténjen.

DendronephtyaAz ezután keletkező lárvák hetekig lebegnek a vízben, amíg megfelelő helyet nem találnak maguknak a tengerfenéken egy új telep kiépítéséhez. Csak néhány számadat annak érzékeltetésére, hogy mekkora méretű ennek a tengeri parknak az ökorendszere: Cape Yorktól 14 hosszúsági fokon át nyúlik délkelet felé, 600 szigetet és 300 atollt foglal magába. Találunk benne 600 fajta kemény, illetve puha korallt, 1300 fajta rákot, 630 -féle tüskésbőrűt (pl. tengericsillagot, sünt és uborkát). Van itt továbbá több mint 30 ezer puhatestű, 100 medúza (köztük a rettegett, halálos mérgű kockamedúza), aztán a hétfajta tengeri teknősből hat, 1695 halfaj, ebből 133 cápa vagy rája, 14 -féle tengeri kígyó. A 30 fajta tengeri emlős közül krumplisügérmegemlítendő a világ legnépesebb dugongállománya: ők bőven találnak legelészni valót a tengerfenék 6 ezer négyzetkilométernyi virágos növénytakarójában. Ugyancsak szép számmal tanyáznak itt tengeri krokodilok a 2 ezer négyzetkilométernyi mangroveerdőkben, ahol minden második fajuk megtalálható.

 

Whitehaven

Apálykor a Pünkösd-sziget Hill-öble hófehér homokos parttá változik, melyben türkizzöld folyó kígyózik. Ezen túl terül el a Whitehaven part 7 km hosszú, magas szilíciumtartalmú, ugyancsak fehér fövenyével.

Carcharhinus amblyrhynchosEzt a páratlanul szép és ökológiailag jelentős környezetet azonban veszélyezteti az emberek tevékenysége, és már eddig is igen sok kárt tett benne. Sok szennyező anyag került a vízbe földművelés és kotrás, de legfőképpen a széntermelés miatt, és ez bomlasztani kezdte a Nagy-korallzátonyt. Ráadásul a globális felmelegedés kihatott a tengervíz hőmérsékletére is, ami számottevő korallpusztuláshoz vezetett; az UNESCO emiatt 2015-ben kis híján a veszélyeztetett világörökségek listájára tette ezt a helyet, és végül csak azért állt el ettől, mert az ausztrál kormány intézkedéseket hozott a szennyezés 80%-os csökkentésére; a környezetvédő szervezetek szerint ez messze nem elég.

Great brrier Reef location

A park névjegye

 • Hol található: Qeensland csendes-óceáni partjai mentén
 • Megközelítése: Cairns, Townsville, Mackay városokból
 • Területe: 344 400 km2
 • Alapítva: 1975
 • Állatvilága: 215 madárfaj (pl. fehérhasú rétisas, Torres-császárgalamb, rózsás csér)
 • Növényzete: 500 fajta alga, több mint 2 ezer szárazföldi növény (ebből 1141 a Pünkösd-szigeteken)
 • Éghajlata: nedves és száraz trópusi monszun
 • Mikor utazzunk: nyáron vagy télen
 • Korlátozások: az adott terület védettségi fokától függően többfélék

   

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (170—173. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s