La Sainte Chapelle, Paris, France

Az ereklyék

Közzétette:

 

 

A szentek tiszteletével együtt jár az ereklyék tisztelete. A szentek ereklyéi, vagyis halandó testrészei mindennél jobban emlékeztetnek e szentek erényeire vagy tetteire, harcaira és győzelmeire. A szentek tetemei a tridenti zsinat szerint Krisztusnak élő tagjai s a szentlélek templomai valának, mivel ugyanezeket a tetemeket Krisztus egykor az örök életre fel fogja támasztani és meg fogja dicsőíteni s mivel általuk az emberek istennek számtalan jótéteményében részesültek, azért tartják őket tiszteletben, imádkoznak előttük és azok pártfogásába ajánlják magukat, akikhez tartoztak.

 

La Sainte Chapelle, Paris, France

A St.-Chapelle belseje Párizsban. Ez a nagyon szép középkori templom főként arról nevezetes, hogy gazdag ereklyetárában több híres ereklye van, melyeket a keresztesek hódolata juttatott szent Lajos francia király birtokába. Itt őrzik arany ereklyetartóban Krisztus állítólagos keresztjének egy darabját, a töviskoronáját (tövisek nélkül), a lándzsát, amivel az oldalába döftek, a spongyát, amivel megitatták, a bíborköntöst, amit gúnyképen ráadtak s egy gyermekkori köntöst is.

„Ha a szentek életükben csodákat tettek, betegekre vetődött árnyékuk, ruháik és kendőik betegségeiktől meggyógyította őket, ki merheti tagadni, hogy poraik, csontjaik és egyéb maradványaik ugyanazokat a csodákat elő nem idézhetik?” (Catechismus Romanus.) A szentek vagy boldogok kiváló ereklyéi közé tartoznak: a test, a fej, a felső és az alsó kar, a szív, a nyelv, a kéz, a lábszár, vagy más oly testrész, melyen a vértanú szenvedett, de ezeknek teljeseknek kell lenniök és nem szabad kisebb darabokból állniok. Ezeket csak püspöki engedéllyel szabad magánosoknak őrizniök, míg nem ilyen kiváló ereklyedarabokat a kellő tisztelet megóvása mellett magánosok is tarthatnak vagy hordozhatnak. Nyilvános tiszteletben csak olyan ereklyéket szabad részesíteni, melyek bíborosi vagy püspöki írással vannak ellátva, a kétséges hitelességűeket a kultuszból bölcsen ki kell küszöbölni, de a régi ereklyéket igazoló írás nélkül lehetőleg a régi módon kell tisztelni, hacsak biztos okok nem szólnak amellett, hogy hamisak vagy becsempézettek. A püspökök azonban az ereklyék hitelességének kérdését se istentiszteleteken, se lapokban ne engedjék bolygatni. Az ereklyéket zárt ereklyetartóban kell őrizni és nem szabad adás-vétel tárgyává tenni. (1281—1287. kánon.)

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (552. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s