Pîrî Reis

Piri Reisz térképe

Közzétette:

 

 

Piri reisz (magyarul: tengernagy) 1513-ban rajzolt térképének maradványán látható Amerika egyik legkorábbi ábrázolása. A történészek több okból is érdekesnek tartják, nem utolsósorban meglepő pontossága miatt. Az Újvilágba vezető útvonal titkát sokáig féltve őrizték a spanyol és portugál navigátorok, meg a Kolumbuszhoz hasonlóan más nemzetiségű, de spanyol szolgálatba szegődött hajósok. Piri meglepő módon megfelelő távolságra rajzolta Amerika partvonalát Afrikáéhoz képest; ő volt az első térképész, akinek ez sikerült. Ugyanakkor vannak a művén aránytévesztések is, például Amerika nagyobbnak tűnik Afrikánál és Ázsiánál; ez azonban akkortájt közkeletű tévedés volt.

 

Pîrî Reis World Map

Térképészeti remekmű. Ez a 16. századi török térkép az iszlám világban elsőként ábrázolta Amerikát. Sajnos, csak töredékesen maradt ránk; az eredetin rajta volt az akkor ismert egész világ. 117 helynév szerepel rajta régi török (arab betűs) írással; a bal oldali jegyzetek szerint Piri reisz 20 korábbi térképre támaszkodva alkotta meg.

A tengernagy

Pîrî ReisPiri nemcsak térképész volt, hanem reisz, azaz admirális is, és élete javát a tengeren töltötte. Nagybátyja, kalóznak állt Gázi Kemal szolgálatában kezdett hajózni a Földközi-tengeren, később pedig a szultáni flottával vívott meg több tengeri csatát is. A menet közben összeszedett navigációs tudományára támaszkodva rajzolta meg világtérképét, majd 1521-ben megírta Kitâb-ı Bahriye)„Tengerek könyve”) című atlaszát, mely navigációs tanácsokat ad a Földközi-tenger és a Perzsa-öböl hajózására nézve, és számos térképet is tartalmaz.

Térképészeti jelentősége

Piri a térképen feltüntette az egyes pontok közötti távolságokat is. Arab betűkkel ráírta a művére, hogy korábbi (köztük nyolc ókori) térképekre is támaszkodott (az egyik állítólag Nagy Sándor korából származott), valamint négy kortárs portugál térképre, illetve bizonyos Kulunbuéra (ez volt Kolumbusz).

Egyesek szerint a Piri-térkép hasonlíthatott leginkább arra, amelyet Kolumbusz rajzolt legkorábbi felfedezéseiről, s ezt éppen a tévedései támasztják alá, például, hogy Hispaniola szigetét (amelyet Kolumbusz tévesen Japánnak vélt) kissé eltorzította. Az viszont továbbra is rejtély marad, hogy honnan szedte össze Piri a térkép megrajzolásához felhasznált összes információt.

Forrás: Az emberiség története (276-277. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s