nézőkép2

Akadémikusok életműve az MMA új honlapján

Közzétette:

 

 

www.mmakademia.hu

Elkészült a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak életművét bemutató weblap, a www.mmakademia.hu. A hiánypótló digitális lexikon 380 akadémikus életét, pályáját és művészetét gazdag fotó- és videó-tartalommal illusztrálja. A 170 szakértő közreműködésével létrehozott portál mind az élő, mind pedig a néhai, valamint posztumusz tiszteleti tagok életművét feldolgozza és vonzó, felhasználóbarát módon mutatja be. A portál a művészetek iránt érdeklődők, kulturális újságírók és a kutatók számára is bőséges információval szolgál.

 

nézőkép

 

Az MMA hivatalos honlapja, a www.mma.hu napi frissítéssel számol be az akadémia és az akadémikusok művészeti híreiről, eseményeiről. A 2012-ben létrehozott www.mma-tv.hu nézőkép, könyvtártartalomszolgáltatásával (portréfilm-részletek, rövid portrék, kiállítás-megnyitók, koncertek, könyvbemutatók, konferenciák, művészeti táborok) mára az egyik legjelentősebb és legnépszerűbb művészeti portállá vált: a mai napon pontosan 1000 (ezer) videós tartalom tekinthető meg a honlapon, amelyeket alapítása óta kétmillióan látogattak, rekordnak tekinthető, 4:58 perces átlagos megtekintési időtartammal.

nézőkép2A most átadott www.mmakademia.hu portált többéves szakmai kutatói és előkészítő munka előzte meg. Az MMA akadémikusai (rendes, levelező, néhai és posztumusz tiszteleti tagjai) hozzávetőleg 20-25 művészeti területen képviseltetik magukat. A szerkesztők célja az volt, hogy a portál a művészek pályáját és munkásságát egységes honlapstruktúrában megjelenítve, a mai kulturális-intermediális nyelvi környezetbe illeszkedve, a kisiskolástól a kutatóig, a legszélesebb internet-látogatói rétegek igényeit is felkeltse és kielégítse.

A 380 akadémikus életművét 170 felkért szakértő (szakkritikus, művészettörténész, esztéta) egységes szempontok szerint dolgozta fel. Az egyes akadémikusokról szóló aloldalakon az életrajz és a szakmai pályát bemutató tanulmány mellett az adott műfajnak megfelelően helyet kapott műjegyzék, kiállításjegyzék, szerepkatalógus, interjú, curriculum vitae, válogatott bibliográfia, film- és diszkográfia.

Az egyes életműveket a gondosan ellenőrzött adatok és szakmai leírások mellett gazdag és vonzó vizuális és audiovizuális dokumentáció jeleníti meg. A reprezentatív fotók mellett mintegy 300 akadémikusról tekinthető meg videofilm (portréfilmrészlet, előadás, riport, interjú).

A portálon való tájékozódást a művészeti ágak szerinti csoportosítás és a keresők is megkönnyítik.

Az akadémikusi alhonlapok közvetlenül elérhetők a www.mmakademia.hu-ról, és a www.mma.hu honlap Akadémikusok menüsoráról is (tovább kattintással).

A www.mmakademia.hu portál nem befejezett, hanem élő digitális lexikon. A hagyományos, manuális adat- és tartalomfeltöltés mellett automatikusan is frissül azáltal, hogy összekapcsolódik a www.mma.hu és a www.mma-tv.hu honlapokkal. Az akadémikusi alhonlapok alsó menüsorában ugyanis automatikusan megjelennek a www.mma.hu és a www.mma-tv.hu honlapokra feltöltött, az akadémikushoz kapcsolódó tartalmak, továbbá a Bibliográfia menüsorban az MMA könyvtárában feldolgozott könyvtári dokumentumok.

A www.mmakademia.hu honlapot az MMA Titkársága, Művészeti és Dokumentációs Főosztálya és Szakkönyvtára készítette.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s