Lascaux painting

Szarvasgomba és pástétom

Közzétette:

 

 

Auvergne-től nyugatra, az Atlanti-óceán irányában Limousin és Périgold zöld dombvidéke következik. A vasúthálózat csak igen későn, a múlt században épült ki, ezért ez a környék sokáig csak tengődött.

Périgordból származik a szarvasgomba, ez a föld alatti gombaféleség és a májpástétom, a hizlalt libák, kacsák májából készített csemege. Ez Franciaországban majd minden évben újságtéma, de nem a libatömés „kegyetlensége”, hanem a pástétom ára miatt: Karácsony előtt a lakosság szinte úgy figyeli ennek az áhított előételnek kilogrammonkénti árát, mint a tőzsdei árfolyamot. A szokásos évi 10-20 százalékos áremelkedés nyomán az újságok, a rádió, a televízió szinte nemzeti gyászról számolnak be, ennek ellenére a pástétom nem hiányozhat a karácsonyi ünnepi étkezésből.

 

A legértékesebb szarvasgomba a Truffe noire du Périgord, azaz Francia szarvasgomba (Tuber melanosporum)

A Garonne folyótól északra fekvő termékeny vidék évezredek óta lakott. A korai kultúrák bizonyítékai elsősorban a périgord-i barlangokban láthatók: a történelem előtti időszakból sziklarajzok százai. A Vezére-völyben, Montignac és Les Eysies között számos barlangban vannak ilyen tanulságos „prehisztorikus tárlatok”. A Lascaux-barlang leleteit 13 000-30 000 évesre becsülik. Sajnos az eredetieket – általában életnagyságúnál nagyobb, színes állatfigurák – már nem lehet megtekinteni. A sziklafestményeket, melyek évezredekig épek maradtak a föld alatt, a hatvanas évek elején, a turistaáradat következményeképpen, megtámadta egy gombafertőzés. Csaknem valamennyi rajzot, köztük egy igen ritka emberi alakot sikerült azonban hűen lemásolni, s mint betonból készült Lascaux-reprodukciók továbbra is megcsodálhatók.

 

 vadló, Lascaux Lascaux-i barlangrajz Lascaux painting

1. Vadló képe a Lascaux-i barlangban | 2. Lascaux II. művészeti reprodukció | 3. Bikák

 

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (131-132. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s