Golden Temple, Amritsar, Punjab, India

A Szikh Birodalom

Közzétette:

 

 

A 19. század elején a szikhek uralkodója, Randzsit Szingh maharadzsa, a „Pandzsáb Oroszlánja” terebélyes államot alapított Észak-Indiában. Ezt azonban hatalmi harcok, majd háborúk gyengítették, végül csak kevéssel élte túl alapítóját.

 

Golden Temple, Amritsar, Punjab, India

Aranytemplom: amritszári Harmandir Szahib („Isten hajléka”) templom a szikhek legszentebb helye. Randzsit Szingh bearanyoztatta a felső részét, ezért is nevezik az angolok Aranytemplomnak.

Az indiai Mogul Birodalom 18. századi hanyatlása miatt a szikhek egyre több területet hódítottak meg Pandzsábban. Egyikük, Randzsit Szingh 1799-ben elfoglalta Lahort (ma Pakisztán), s nemsokára az egységes pandzsábi szikh állam maharadzsájává koronáztatta magát. Hadjáratokat vezetett a mai Afganisztánba és a rádzsputok ellen, s birodalma határait Kasmírig, a Hajbár-hágóig és Tibetig terjesztette ki. A szikh vallást nem akarta minden alattvalójára ráerőltetni, így 70 %-uk muszlim maradt. Mindazonáltal egyes, az iszlámhoz köthető szokásokat betiltott, például a müezzin imára szólító szózatait, illetve a szarvasmarhák leölését.

Zavargások kora

Ranjit Singh MaharajaA nagy maharadzsa 1839-es halálát követően véres utódlási harcok dúltak az országban. Egy sor, a különféle utódjelöltek elleni merénylet után, 1843-ban legfiatalabb fiát, a még csak ötéves Dulip Szinghet ültették a trónra. A tényleges hatalom eközben végig a hadsereg kezében volt, amely a szikh nép igazi megtestesítőjének nyilvánította magát. A szikh belharcokat nem nézték jó szemmel a britek, akik eközben már elfoglalták a birodalommal délen szomszédos hindu tartományt, Szindhet is. A konfliktusok oda vezettek, hogy 1846-ban kitört az első brit-szikh háború, amelyben az előbbiek győzedelmeskedtek. A szikheknek nagy területekről le kellett mondaniuk, és nemsokára a nyakukba ültettek egy brit kormányzót is. Pár év múlva felkeltek a brit uralom ellen, de ennek az lett a vége, hogy Pandzsáb is beolvadt Brit Indiába.

Hiedelmek és rítusok

A szikh vallást a 16. században alapította Nanak guru, majd az utána következő kilenc másik guru is hozzátett egyet-mást. A szikhek egyistenhívők, ám átvették más indiai vallásokból a reinkarnáció tanát. Érdekes módon a saját birodalmukban kisebbségben voltak a muszlimokkal és hinduistákkal szemben.

 

Guru Granth Sahib

Guru Granth Szahib: ez a szikhek szentírásának a címe. Szövegének felolvasása olyan, mint más vallásokban az ima.

Csata és háború

Randzsit Szingh francia és más külföldi szaktanácsadókat alkalmazott hadseregében, akik fegyelmezett gyalogos lövészezredekkel egészítették ki a hagyományos szikh harcmodort. Az afgánok és más szomszédos népek ellen ez elég hatékonynak is bizonyult, ám nem tudta útját állni a még jobban szervezett brit katonaságnak.

 

Sikh Soldiers

Szikh katonák

Forrás: Az emberiség története (294-295. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s