Kaszás Attila Pajta Színház 2017

Közzétette:

 

 

Viszák, 2017. július 17–23

 

Az elhunyt kolléga és jó barát iránti tiszteletből nyártól Kaszás Attila Pajta Színház néven működik tovább a Szarvas József színművész által megálmodott művészeti társulás Viszákon. Ha Kaszás Attila neve szóba kerül, Szarvas József a színházi anekdoták mellett azt is derűsen idézi fel, hogy egykori barátja ötlete nélkül az Őrségben fekvő településen aligha lenne nyaranta gazdag kulturális program, virulna Tündérkert vagy júliustól Csupor kert.

Szarvas JózsefA Szarvas József saját kertjében működő pajta alighanem már az enyészeté lett volna, ha a Nemzeti Színház társalgójában nem értesül Kaszás elhatározásáról, aki egy csehszlovák koronáért mondott le a nagyapjától örökölt zsigárdi házról, hogy létesüljön közösségi ház belőle.
Az ötletadó sajnos már nem érhette meg, hogy nyaranta a művész barátok és kultúrakedvelők zarándoklatának célpontja legyen Viszák.
2009-ben vált valóra Kovács Gyula közel harmincéves álma, amikor Szarvas József közvetítésével megvalósult az első őshonos őrségi gyümölcsfákat mentő közösségi kert, a viszáki Tündérkert. „Viszákinak”, „tündérkertinek” lenni ma már létszemlélet és életmód, hagyományőrzés és teremtés. A Tündérkert mozgalom hívekre talált és talál. Viszák után sok más településen régi-új gyümölcsfák növekednek; a remények szerint egészen a gyümölcsérlelésig. Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódva 2014-ben Békásmegyer-Ófaluban a Szent József Házban megnyílt a főváros első Tündérkertje.
Csupor kert, Viszák„Ma már közel kétszáz közösségi kert követője van szerte a Kárpát-medencében – büszkélkedik Szarvas József színművész, aki a közösségteremtés hagyományát gyermekként tanulta. – Kónyán éltem gyermekkorom első tíz évét. Meghatározó, pozitív élményem fűződik a hétvégi kemencés napokhoz, mikor minden hétvégén más háznál gyúrtak közös élménnyel tésztát az asszonyok, s azt vasárnap reggel megsütötték a közösség kemencéjében, s vitte mindenki büszkén haza, saját családi asztalára. Szóval egy kert is attól közösségi, ha benne emberek, összeműködő tevékenységet folytatnak.”
Csupor kert, Viszák2014-ben a 
Makovecz Imre által létre hívott Kós Károly Egyesülés vándoriskolájának vezetője, Csernyus Lőrinc irányításával a műszaki egyetem építész hallgatói egy öreg körtefa köré építették fel a Tündérkert csillagát, amely mágikus védelmet ad a kert körtefáinak és menedéket nyújt az ide érkezők számára. Ezt követően akácfából készült gyaloghidat, börüt húztak fel a Körmend felőli út és az őshonos gyümölcsfák otthona között, a börü mellé tettek egy padot is, hogy az erre járó idős nénik le tudjanak ülni, később pedig kemencét készítettek. A helyiek pedig minden nap megjelentek egy-egy tál süteménnyel, de ha kellett, eszközöket is adtak kölcsön az építkezéshez.
Az idén július 17-től 23-ig Viszákon megrendezendő programsorozat, amelyet újfent támogat az MMA, egyik aktuális hívójele a Csupor kert. Vagyis Szarvas József szó szerinti pontos meghatározása szerint „kultúra visszatanuló összművészeti bázis”. Beletartozik ebbe a kaláka, az organikus építészet, a népi színjáték, a sokarcú falusi gasztronómia és még számos hagyományos érték, amelyet nemcsak felidézni kell, hanem újratanulni és tanítani. Ehhez kiváló helyszín Viszák, ahol, mint Szarvas József boldogan meséli, egyre nagyobb szerepet kapnak a fiatalok például ifjabb Vidnyánszky Attila, aki színházi programok felelőse. „A Kaszás Attila Pajtaszínház jövője a fiatalok bevonásán múlik. Ennek fontos eleme, a Sztalker-csoporttal való együttműködés, de talán hamarosan izgalmas hírek jöhetnek a Tündérkértből is.” 
Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke is Viszákra látogat július 17–23. között, mert Tündérkert a tervek szerint a jövőben akár versírók táborozásának is helyszíne lehet. Emellett az MMA Színházművészeti Tagozatának tagjai mellett a köztestület számos akadémikusa jelen lesz a programokon.
A teljes program megtekinthető itt.

Emellett tekintsék meg a Tündérkertről korábban készült kisfilmünket:

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s