Fatemplom Fesztivál Magyarföldön

Közzétette:

 

 

Szabadtéri koncertek, irodalmi műsorok és szakrális előadások várják a látogatókat 2017. július 14. és 16. között a Kerka menti Magyarföldön, a Fatemplom Fesztiválon, melyet immár hatodik alkalommal rendeznek meg. A Rátóti Zoltán kezdeményezésére született szakrális építményt 2010-ben szentelték fel, azóta minden esztendőben megrendezik a fatemplom ünnepét. A programsorozat idén is a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

Fatemplom, MagyarföldA különleges atmoszférájú, szakrális környezetben és a fennsíkon kiépített szabadtéri színpadon országosan elismert művészek, együttesek lépnek fel – mondta el Gryllus Dániel, a fesztivál szervezője a programismertető sajtótájékoztatón Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. A programsorozat az Énekmondó együttes lírai és könnyedebb hangvételű dalokból álló koncertjével kezdődik július 14-én a fatemplomban.

A Hungarian Folk Embassy lemezbemutató koncerten adja elő Arany János népzenében továbbélő verseit, Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán színművész, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője Weöres Sándor A teljesség felé című kötetéből készült zenei kompozícióját mutatja be. Július 15-én Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos előadásában a Tizenöt zsoltár című mű hangzik el a fatemplomban, a szabadtéri színpadon pedig a Csík Zenekart láthatják az érdeklődők. Másnap, július 14-én a Zegasztsztár tehetségkutató verseny különdíjasai kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a késő délutáni órákban a Kaláka együttes, Ferenczi György, az 1-ső Pesti Rackák és Lajkó Félix zenél majd. Július 16-án délelőtt a Magyar Honvédség Légierő Zenekara ad térzenét. A fatemplomban 11 órakor ökumenikus istentisztelet kezdődik, a szertartáson a fesztivál fellépői is közreműködnek.

Fatemplom, MagyarföldRátóti Zoltán szerint nagy elismerést jelent, hogy a neves, elismert művészek évről évre visszatérnek a fatemplom ünnepre. Hozzáfűzte: a sajtótájékoztató helyszíne – a Göcseji Falumúzeumban álló zalacsébi fatemplom – volt az „ihletője” a Magyarföldön emelt fatemplomnak. A szakrális építmény rekonstrukciója Rómer Flóris bencés szerzetes 1860-as leírása és rajzai alapján készült el a falumúzeumban, amely támpontot adott a Magyarföldön épülő templomhoz – hangsúlyozta Rátóti Zoltán. A Nemzeti Színház színművésze szólt arról is, hogy szeretnének faorgonát építtetni a Magyarföldön álló fatemplomba. Október 2-án a Nemzeti Színházban jótékonysági gálaműsort tartanak, amelynek bevételét erre a célra kívánják fordítani. A modellezés Mújdricza Péter építész tervei alapján már elkészült, a faorgonát Budavári Attila orgonaépítő, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra többségi tulajdonosa építené fel.

Fatemplom,MagyarföldA magyarföldi fatemplom nagyrészt önkéntesek munkájával adományból, felajánlásokból épült fel, a szakrális építményt 2010-ben szentelték fel. Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: a fatemplom turisztikai célponttá vált, a nyaranta megrendezésre kerülő programsorozatra az ország szinte minden vidékéről érkeznek látogatók. A sajtótájékoztatón Gryllus Dániel és az Énekmondó együttes részleteket mutatott be a fesztivál zenei programjából.

Tekintsék meg a Fatemplom Fesztiválról korábban készült kisfilmünket:

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s