Kávé a szalonban | Porcelánok a Merényi-gyűjteményből

Közzétette:

 

 

A Műcsarnok 2017. június 21. és szeptember 3. között kiállítást rendez Merényi Gusztáv porcelán kávésedény-gyűjteményének legszebb darabjaiból. A tárlat a Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017 gazdag anyagához társul. A kiállítás különlegessége, hogy több mint 200 év időívében mutatja be a kávéfogyasztás szertartásának eszközeit az empire, a biedermeier, a historizmus, a szecesszió és az art deco művészeti korszakain át napjainkig.

 

coffeset

 

A Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a Műcsarnok gondozásában tizenkét év gyűjtői munkája után kerül kiállításra egy válogatás Merényi Gusztáv szombathelyi műgyűjtő porcelán kávéskészleteiből. A mintegy 100 készlet az empire korszaktól napjainkig próbálja meg bemutatni az elmúlt 200 év európai manufaktúráinak alkotásait. Közel 60 manufaktúra és számos híres művész munkái fémjelzik a kiállítást. A gyűjtemény a művészeti korszakokat követve lehetővé teszi a formák és dekorációk összehasonlítását az egyes manufaktúrák és korszakok között. A kiállítás megpróbál nemcsak meglepetést, de élményt és örömöt is nyújtani a látogatónak a változatos formák és ábrázolások bemutatásával.
A kollekcióban képviselt, főleg európai porcelánmanufaktúrák között világhírű gyártók szerepelnek: Augarten, Sevres, Limoges, Wedgwood, Meissen, Fürstenberg, Rosenthal, Robj, Carlton, Shelley, Lenox, Noritake.
Számos bemutatásra kerülő kávéscsésze és -kanna a manufaktúrák és legendás tervezők együttműködésének eredménye, olyan meghatározó egyéniségek művei, mint Josef Hoffmann, Walter Gropius, Pavel Janák, Victor Vasarely, Marcello Morandini, Matteo Thun, Dorothy Hafner, Gianni Versace, Friedensreich Hundertwasser, Bjørn Wiinblad, Lutz Rabold, Ekler Dezső, hogy csak a legnevesebbeket említsük.

 

Műcsarnok coffeeset coffeeset coffeeset

Kávé a szalonban | Porcelánok a Merényi-gyűjteményből
2017. június 21. – szeptember 3.
Műcsarnok Kamaraterem
Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s