Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok

Közzétette:

 

 

Néhány napig összesen 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat a közönség a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén, a fővárosi Vörösmarty téren 2017. június 8-ától. Az országos megnyitónak Debrecen ad otthont. A határon túli kiadók a tavalyihoz képest héttel több, 57 új címmel jelentkeztek. Az idei Könyvhetet az olvasmányirodalom uralja, a kínálatot monumentális regénytermés jellemzi, amelyben nagy hangsúlyt kap a válságtudat, a kiútkeresés. A Könyvhétre jelenik meg a héten elhunyt Jókai Anna írónő Átvilágítás című önéletrajzi regénye.

 

Könyvhét

Az elmúlt másfél év megrázó volt az irodalom számára, búcsúzni kellett több nagy alkotótól is. Nehéz tudomásul venni, hogy eltávozott közülünk Jókai Anna” – fogalmazott Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke június 6-án a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából tartott sajtótájékoztatón, amit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tartott az Aranytíz Kultúrházban. A budapesti és vidéki rendezvényekről Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke, Péterfy Gergely, az egyesülés igazgatója, valamint dr. Kovács Béla Lóránt, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója adtak tájékoztatást. A könyvheti újdonságokat Tarján Tamás irodalomtörténész mutatta be a résztvevőknek.
ünnepi könyvhét fejlécIdén ötödik alkalommal rendezik meg a Könyvhét országos megnyitóját, amelyre Debrecenben kerül sor. Kovács Béla Lóránt elmondta: az alföldi város Szabó Magda emlékének szenteli a Könyvhét eseményeit és nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Debrecent, mint irodalmi toposzt mutassák be a közönségnek.
A június 8. és 12. között a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban párhuzamosan zajló eseményen számos új kötetet vehetnek kézbe az érdeklődők, akiket szokás szerint rengeteg programmal várnak a szervezők és a kiadók. Tarján Tamás az Arany János-emlékévre megjelent kiadványokból a Nap Kiadó Csűrös Miklós Világol tiszta fénye című kötetét emelte ki, amelyben a költőfejedelemhez kapcsolódó irodalmi szövegek jelentős része helyet kapott. A meseirodalom területén a Pont Kiadónál Bárdos József egy speciális mesetípusról írt könyvet, míg a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a gyerekirodalom-kutatásról jelentetett meg kiadványt. A verseskötetek közül a legerősebbnek 
Ágh István új könyvét, az Elvarázsolt éneket nevezte. A gazdag kínálatból kiemelhető Ferdinandy György Az ingázás dicsérete című új kötete, valamint a 94 éves művészettörténész, Dávid Katalin életrajzának most megjelent részleteit tartalmazó kötet.

* * *

A Széphalom Könyvműhely könyvheti szerzőivel, Horváth (Eö) Tamással, Kemsei Istvánnal, Miklóssy Endrével és Pósa Zoltánnal műveikről, valamint Jókai Anna és Várkonyi Nándor könyveiről Mezey Katalin prózaíró, költő, kiadóvezető, az Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője beszélget majd, a Magyar Napló Kiadó könyvheti újdonságait, Iancu Laura költő, író, az MMA rendes tagjának Éjszaka a gyermek, Mezey Katalin Levelek haza, valamint Oláh János író Csókold meg a csizmám című köteteit Zsille Gábor költő, szerkesztő moderálásával mutatják be.
A kiadó „különleges irodalmi ringatózásra
invitál mindenkit: „HaJó a vers címmel a Vigadó téri hajóállomásról indul könyvheti hajóútjuk „több száz kortárs költővel és íróval a fedélzeten. Szintén a Könyvhéten érkezik új állomásához az Ágh István költő, író, az MMA rendes tagjának életművét bemutató nagyszabású vállalkozás: Elvarázsolt ének címmel a Nap Kiadó gondozásában megjelenik a Nemzet Művészének új verseskötete, Fekete Vince Kézdivásárhelyen élő és alkotó költő, az MMA rendes tagja A világ újra című könyvét pedig a Pont Kiadó mutatja be az Írók Boltjában. Szintén a Pont Kiadónál vehetik kézbe az olvasók az MMA rendes tagjának, Albert Gábornak Vesszőfutás című, az író válogatott műveit tartalmazó könyvét. Ó kettős ember címmel Tornai József Kossuth-díjas és MMA-nagydíjas költő, író, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagjának könyvét a Gondolat Kiadó jelenteti meg. A Cz. Simon Bt. Czakó Gábor író, az MMA rendes tagjának Ész és Hit című esszékötetével jelentkezik, Dávid Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagjának Vasfüggönyös kereszténység című könyvét a Szent István Társulat ajánlja a látogatók figyelmébe. A határon túli, somorjai Méry Ratio Kiadónál található Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, az MMA rendes tagjának Méry Gáborral közösen Héthárs Szent Márton-templomáról írt munkája, a Fekete Sas Kiadónál pedig Kóka Rozália népművész, az MMA levelező tagjának Bukovina, Bukovina! – Utam végén visszanézek című kötetében a bukovinai székelyek történetét eleveníti fel.
Szegeden is számos programmal várják a látogatókat a Könyvhét, amelyet Temesi Ferenc Kossuth-díjas író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró, az MMA rendes tagja, a város friss Pro Urbe díjasa nyit meg a Dugonics téren.
A 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkön
yvnapok programjáról és a dedikálásokról bővebben az alábbi honlapon olvashatnak: http://www.unnepikonyvhet.hu/

Ezek mellett 2017. június 8-án este 18 órától a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata tartja a könyvhéthez kapcsolódó Élőfolyóirat estjét a Műcsarnokban.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s