Kulturális párbeszéd a Nemzeti Színházban – MITEM

Közzétette:

 

 

Világhírű rendezők, ünnepelt előadások

2017. április 12–30. között rendezik meg a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót MITEM(MITEM), amelynek célja az európai színházi előadások legjavából válogatva körképet adni a kortárs színházi előadásokról. A Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján jártunk.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bevezetőjében kiemelte, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál programkínálatába üde színfoltként integrálódott a rangos nemzetközi fesztivál, a MITEM. Az elmúlt két év nagy előrelépést jelentett a fesztivál életében, a sikere megalapozta a jövőt, így a folytatásra, az idei évre megkapta a kormány támogatását és egészen 2020-ig előre jelezte e támogatást a kormány.
A 2015-ös adatokra utalva dr. Hoppál Péter elmondta, hogy a színházlátogató nézők száma 4 millióról 6,6 millióra növekedett. A politikus kitért arra is, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, amely szerint 5,4 milliárd forintot adnak 20 200 dolgozónak 15%-os kulturális illetménypótlék jogcímen. Fontosnak tartotta azt is hozzáfűzni, hogy a közönségnevelésben résztvevő szakmai programokat, többek között a Magyar Teátrumi Társaságot, amely a fiatalok neveléséért dolgozik, támogatás illeti.
MITEM 2017
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja örömmel üdvözölte, hogy a kulturális kormányzat is fontosnak tartja a Színházi Találkozót, hiszen ez a támogatás anyagi biztonságot is nyújt számukra, ami lehetőséget nyújt az idein túli szervezésre is, és már előre is dolgoznak a jövő évek programjain. A Nemzeti Színház igazgatója a mesterek fesztiváljának is nevezi a Találkozót, hiszen a darabokkal együtt a legnevesebb európai rendezők is hazánkba látogatnak az előadásokat követő közönségtalálkozókra, mesterkurzusokra. A rendezők listáját végigtekintve látható, hogy e rendezők bármelyik fesztiválnak díszei, és itt egyszerre lesznek jelen, ez külön kuriózum. Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy cél e rendezvénnyel, hogy a bezárkózó szakmát kinyissa, hogy megtermékenyüljön általa a magyar színházi szakma. Az előadásokra diákkedvezmény is lesz, hiszen fontos, hogy számukra is elérhetőek legyenek az előadások. A MITEM-re érkezik színház a határon túlról is, de jön tatár, svéd, orosz, lett, litván, norvég előadás is.
Kulcsár Edit dramaturg-főszervező hangsúlyozta, hogy ez egy elit fesztivál, hiszen a jelentkező előadások igényes válogatás után jönnek Budapestre.

MITEM
A Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting)  2014-ben indult a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színházban. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott találkozó terepet, lehetőséget kínál arra, hogy más kultúrák, nemzetek vérfrissítő hatással legyenek a hazai színházi szakmára, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek hazai előadásokkal, művészekkel.

Rideg Zsófia és Kozma András dramaturg a kiválogatott darabokról beszélt, hangsúlyozva köztük egy megelőző eseményt is, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre. Április 9-én Peter Laugesen dán költővel szervez a Nemzeti Színház közönségtalálkozót, aki lefordította a János vitézt dán nyelvre.
Mindketten hangsúlyozták, hogy a színdarabokat követően szakmai programok, rendezői közönségtalálkozók színesítik a színházi találkozót.
Szűcs Nelli és Fehér Tibor színművészek pedig azt a tapasztalatukat osztották meg, hogy egy ilyen találkozó szakmailag és emberileg is nagy élményt ad a művészeknek, amit aztán beépítve saját életükbe és művészetükbe ők is továbbadnak.

A színházi találkozó részletes műsorát a www.mitem.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s