Versünnep Fesztivál 2017

Közzétette:

 

 

A Versünnep Alapítvány 2017-ben ismét megrendezi a Versünnep Fesztivált. A rendezvénysorozat tizenkét éve indult útjára azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar versünnep logonyelven született irodalmi alkotásokra és népszerűsítse a művészi versmondást. Az előadók kortárs és klasszikus költeményekkel – 2017-ben a 200 évvel ezelőtt született és 135 évvel ezelőtt elhunyt Arany János, a 140 évvel ezelőtt született Ady Endre vagy a 130 évvel ezelőtt született és 50 éve elhunyt Kassák versünnep 2017Lajos egy-egy alkotásával – nevezhetnek 2017. január 31-ig a mondott vers, megzenésített művek és képző- vagy filmművészeti alkotások kategóriáiban. A döntőnek 2017. április 9-én ad otthont Budapesten a Nemzeti Színház, a Diákseregszemle 2017. június 3-án, a Versünnep gála pedig június 11-én lesz a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

A hivatásos színművészek és előadóművészek mellett mindazok a szakirányú közép- és felsőoktatási intézmények hallgatói is részt vehetnek a megmérettetésen, akik betöltötték 19. életévüket. A győztesek pénz- és tárgyjutalmakon túl fellépési lehetőségeket is kapnak. A Versünnep Fesztivál 2017 hivatalos kiírása a rendezvény honlapján (versunnep.com) olvasható.
versünnep 2017A fővárosi elődöntőt 2017. március 6–7-én a 
Budapesti Operettszínházban tartják, de elődöntőt rendeznek a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán és több határon túli helyszínen is.
A rendezvénysorozat fővédnökei 2017-ben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Főtámogató a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia. Médiatámogató az MTVA.
A Nemzeti Színház is négy éve elkötelezett támogatója a rendezvénysorozatnak, hiszen amellett, hogy biztosítja a döntő helyszínét, az előadóművészek, művészeti pályára készülők számára rangos díjakat ajánlanak fel.

A kormány által meghirdetett Arany János-emlékévhez kapcsolódó Versünnep Fesztivál sajtótájékoztatóján a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban Kucsera Tamás Gergely, az Akadémia főtitkára köszöntötte az érdeklődőket. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válása óta támogatja az ünnepségsorozatot. A korábbi években volt már a rendezvény fővédnöke Fekete György, az MMA elnöke, valamint a zsűrielnök Huszti Péter színművész, akadémikus, akik mind hitvallásként álltak/állnak a több mint egy évtizeddel ezelőtt indult kezdeményezés mellé. A főtitkár hangsúlyozta, hogy az Akadémia a Magyar Anyanyelvápolók Szövetségével együttműködve is támogatja a rendezvényt, de az Arany János bicentenáriumi emlékév kapcsán az eddiginél szorosabb együttműködést kívánnak létrehozni. Így, a magyar nyelv napján nagyszabású gálaműsorra is sor kerül, ahol a Versünnep döntősei szolgáltatják az ünnepi megemlékezés előadói gárdájának javát. Kucsera Tamás Gergely örömtelinek tartja, hogy ezek a jeles évfordulók idén így összeérnek.
Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumi elnöke háláját fejezte ki, hogy 12 éve létezhet a Versünnep Fesztivál, ahol művészek és civil résztvevők együtt léphetnek fel. Külön örömének adott hangot, hogy idén Balog Zoltán miniszter elvállalta a fővédnökséget. Arról beszélt, hogy amikor 2004-ben megalakult a Fesztivál, még másfajta hangulata volt a versek megítélésének, ezért is volt úttörő a kezdeményezés. Szándékuk szerint a cél a művészek bemutatkozása mellett, hogy tartalommal töltse fel az ünnepnapokra készülő hétköznapokat.
A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója hangsúlyozta: a színház idén is különdíjakkal készül a döntőre, a hivatásos előadóművészek közül a győztes szerepet kaphat a következő évad valamelyik darabjában, a fiatalok között pedig 100 ezer forintos pénzjutalmat osztanak ki.
Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója együttműködő partnerként kiemelte, hogy intézményét hármas cél is vezérelte a csatlakozáshoz, egyrészt fontosnak tartják az ifjúsági, zenei színházi programokat, másrészt szeretnék az intézmény kapuit szélesre tárni az együttműködésekre, valamint a Versünnep egyik kategóriája az énekelt, megzenésített vers is. A zenés kategória indulói közül fellépőket választanak a Nagymező utcai Broadway Fesztivál programjába.
Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese arra a kérdésre, hogy milyen a versoktatás/versmondásoktatás a Színművészetin, így válaszolt: „A papoknak meg kell ismerni a szent iratokat, anélkül nem prédikálhatnak, éppen így a színész diákok a színpadi-művészi beszéd egyik fontos eszközét, a versnek hiteles előadását kell megtanulniuk. Számukra a versek, a költészet a »szent iratok«, anélkül nem léphetnek színpadra”. Hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet arcképe a költészete által látható, hiszen erkölcsi, szellemi erőt, jövőbe vetett hitet meríthetünk költőinktől, és ezt igyekeznek átadni az egyetemen is. Érdekességként megemlítette azt a képes mozzanatot, amikor Kassák ott volt Ady temetésén a Múzeum kertben, ahol Arany János szobrára felkapaszkodva nézhette az eseményeket.

A számos kiemelkedő díjfelajánlás közül érdemes megemlíteni az Esztrád Színház hagyományteremtő szándékkal létrejött formabontó felajánlását, amelyet az Arany János bicentenáriumi emlékév ihletett. A színház pályázatot írt ki olyan művek újrafordítására, amelyeket egykor Arany János fordított. A díjazott művet nyáron színpadra is állítja, mégpedig a Versünnep Fesztiválra jelentkező művészek részvételével.
A Versünnep Fesztivál professzionális versenyének fődíja idén is Párkányi Raab Péter egyedi alkotása, a „Versünnep fődíj”.
A sajtótájékoztató záróakkordjaként Mezey Katalin költő megzenésített versfüzére volt hallható, a többszörös fesztiváldíjazott L’Aura Band feldolgozásában.


Felhívás iskolák, civil szervezetek részére

A fesztivál hivatalos programjához az év folyamán bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola vagy civil szervezet, oly módon, hogy jelentkezésével vállalja egy amatőr versmondó verseny megrendezését, lehetőleg a kiírásban szereplő témaköröknek megfelelően, de nem kötelezően. A szervezők biztosítják egy szakember delegálását az adott zsűribe. A verseny időpontját minden intézmény maga határozhatja meg. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén. Továbbá a kategóriánkénti nyerteseknek 2017. június 3-án seregszemlét rendezünk a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán, ahol a résztvevők jutalmakban részesülnek, valamint a zsűri döntése alapján szakmai továbbképző táborban vehetnek részt. A részvételhez szintén szükséges a nevezés és szándéknyilatkozat elküldése, a versunnep@gmail.com címre. A nevezésnek tartalmaznia kell a jelentkező adatait, továbbá, hogy mikor, hol, és milyen korosztályban kívánja a versenyt megrendezni. A nevezési lapot és szándéknyilatkozatot a http://www.versunnep.com honlapról lehet letölteni.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s