Kakadu Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Ausztrália

Ez a nemzeti park kis híján feleakkora, mint Svájc. Több mint 10 ezer édesvízi és tengeri aligátor él itt, a 75-ször akkora Északi terület teljes állományának egytizede; valamint 280 madárfaj, az összes ausztrál madár egyharmada. Termeszdombjainak magassága a 6 métert is eléri. Az esős félévben (novembertől áprilisig) az egész terület mocsárrá változik, felszínén tavirózsákkal. A terület képe igen változatos: vannak itt tengerparti árterek és mangrovemocsarak, beljebb erdős hegyek, sziklák hosszan elnyúló sora, szavanna és trópusi lombhullató erdő.

 

Ubirr Rock, Australia

Az Ubirr-sziklacsoport a Nadab ártéri síkság szélén található. Viszonylag újonnan keletkezett üledékes kőzet, melynek darabjait a víz sodorhatta erre egy csapadékos korszakban.

Jim Jim twin Falls

A Jim Jim-vízesés 200 méter magas. Az Arnhem-föld meredélyét, ahonnan lezúdul, százmillió éve még tengervíz mosta.

ellow Water Lake

A Yellow Water-tó egy folyókanyar átvágásával keletkezett. Rózsaszín és fehér tavirózsák úsznak a tetején, partján pedig mangrove-pálmafák nőnek.

teafa a Kakadu Nemzeti Parkban

A teafa akár 20 méter magasra is megnőhet. A nedves helyeket kedveli, mivel vízben is gyökeret tud verni.

Saltwater croc

A tengeri krokodil akár 7 méteresre is megnőhet, és 13 mázsa súlyú is lehet. Partmenti vizekben honos, de olykor egy-egy folyón is felúszik.

termeszdomb

Jókora termeszdombok a Maguk-szakadékhoz vezető ösvény mentén.

A természet kétségtelenül látványos munkát végzett errefelé, de az ember sem sokkal maradt el mögötte. Ugyanis több ezer régészeti lelőhely is van itt, amelyek páratlan képet nyújtanak egy még ma is élő ősi civilizációról: az ausztrál őslakosokéról, akik már 50 ezer éve lakják a kontinenset. Ma ezen a területen, az őslakos kormányzat által igazgatott Arnhem-földön 19 törzsük él. Itt található a legtöbb sziklarajz a világon, melyeknek keletkezése ráadásul a leghosszabb korszakot öleli fel.

 

sziklarajz a Kakadu Nemzeti Parkban

Az ausztrál őslakosok ún. röntgenrajzai az Ubirrnál többféle állatot ábrázolnak, miként ezt a kengurut is. A színeket ásványokból keverték ki: a pirosat agyagból és hematitból, a sárgát limonitból és goethitből, a fehéret kaolinból és huntitból, a feketét mangánoxidból.

A szakértők máig vitatkoznak azon, hogy mikor is keletkeztek a legrégibb rajzok, de a leghihetőbb elmélet szerint jó húszezer éve. Ezt bizonyította, hogy ábrázolnak azóta kihalt állatokat is, így a medve nagyságú erszényes tapírt, amely évmilliókig élhetett itt, mielőtt kihalt volna.

 

sziklarajz a Kakadu Nemzeti Parkban

A fehér alak Barrginjót, az őslakos álomidő egyik teremtőjének, Namarrgonnak a feleségét ábrázolja. Alatta elegánsan öltözött emberek vonulnak – talán valamilyen szertartásra. Ez a kép a Nourlangie-sziklánál, az anbangbangi lelőhelyen található.

Az őslakosok sziklafalakon, szakadékokban és magányos sziklákon egyaránt megtalálható rajzai három korszakra oszthatók. Az első a legutóbbi jégkorszakban virágzott, és mintegy 8 ezer éve ért véget; ezt kéznyomok, tárgyábrázolások, valamint nagy fejfedős, bumerángot tartó stilizált emberalakok jellemzik. Következett a 8-2 ezer évvel ezelőtti, úgynevezett „torkolati” korszak, amikor az emberek könnyebben jutottak élelemhez. Ekkor jelenik meg a jamgyökér ábrázolása, valamint Ngalyodé, a Szivárványkígyóé; az utóbbi az őslakosok hitvilágában a világ teremtését megelőző úgynevezett álomidő egyik ősalakja. Ekkor jelentek meg a csontvázakat ábrázoló úgynevezett röntgenrajzok is, melyeknek technikája évezredeken át sokat fejlődött, így 4 ezer évvel ezelőtt az őslakosok már képesek voltak tökéletes emberi és állati csontvázakat megjeleníteni.

 

sziklarajz a Kakadu Nemzeti Park területén

Az Ubirrnál látható lándzsás figura Mabuyut, a halászt ábrázolja. Meséje szerint valaki ellopta az ő frissen kifogott, zsineggel átkötött halait, mire ő az éj leple alatt nagy követ gördített a barlang elé, ahová a tolvaj bújt a családjával; soha többé nem tudtak kijönni onnan.

A harmadik, kétezer éve kezdődött korszakot „édesvízi”-nek nevezik, és máig sem ért véget. Ebben dominálnak az édesvízi tavak és mocsarak, ahol új ökorendszerek és új állatfajok jelentek meg, például az ujjas lúd ; az ábrázolt férfiak pedig tolldíszt és lándzsát viselnek. Az őslakosok idővel kereskedelmi kapcsolatra léptek a Celebeszről érkező hajósokkal, később pedig megismerkedtek a fehér emberrel is.

A park legmutatósabb része az északkeleti Ubirr-sziklák vidéke a maga kivételes röntgenrajzaival, a Szivárványkígyótól a 19. század végi, fehér bivalyvadászokat ábrázoló képekig. A Nourlangie-sziklán vitorlás hajót láthatunk, az anbangbangi lelőhelyen pedig egy név szerint is ismert őslakos művész, Nayombolmi rajzait az 1960-as évekből, köztük a Villámember rajzát.

kakadu-mapA park névjegye:

Hol található: Északi terület, Arnhem-föld (félsziget az Arafura-tengerben)
Megközelítése: Darwinból
Területe: kis híján 20 ezer km2
Alapítva: 1979
Állatvilága: erszényes nyest, fésűsujjú levéljáró (madár), pikkelyesmellű galamb, Brolga-daru, ujjas lúd, aligátor, tengeri teknőc, Leichard-szöcske, termesz
Növényzete: több mint 2 ezer faj
Útvonalai: a keleti aligátoros részen az Ubirr, délin a Mamukala Wetlands; Jabiru és Yellow Water mocsarai; Noulangie-szikla; Jim Jim Twin Falls és a Mary-folyó vízesései és tavai
Éghajlata: száraz és nedves trópusi, szavanna
Mikor utazzunk: májustól októberig
Korlátozások: Az Arnhem-föld parkon kívüli, őslakosoknak átengedett területe a park szomszédságában csak az Északi Terület kormányzatának engedélyével látogatható

 

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (158-165. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s