Görgey-emlékév Visegrádon

Közzétette:

 

 

2016-ban emlékezünk Görgey Artúr (1818–1916) halálának 100., 2018-ban születésének 200. évfordulójára. Visegrád Város Önkormányzata a MNM Mátyás Király Múzeummal, helyi intézményekkel, civil szervezetekkel 2016-ban meghirdette a „Görgey-emlékévet”, amelynek eseményei mellett kiemelkedő helyet foglal el egy visegrádi Görgey-szobor felállítása 2018-ban.

A szabadságharc fővezére, a száműzetésből hazatérve életének utolsó négy évtizedét Visegrádon töltötte emelt fővel és szilárd erkölcsi tartással viselve a méltatlan vádakat. Görgey életének ezen időszaka nem csak Visegrád történelme szempontjából fontos. A tábornokot, a kiváló hadvezért, jeles kémikust a kor legjelentősebb politikusai (Deák Ferenc, Andrássy Gyula, Tisza István stb.), írói (Gyulai Pál, Mikszáth Kálmán, Herczeg Ferenc, Hatvany Lajos, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond stb.), történészei (Angyal Dávid, Marczali Henrik stb.) nagyra becsülték, ennek a tiszteletnek írásaikban is tanúbizonyságot adva.

 

gorgei_artur_by_miklos_barabas

Görgey Artúr ▪ Barabás Miklós festménye

A tábornok emlékezetére Magyarországon 1945 után először Visegrádon a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumában rendeztek kiállítást és tudományos ülésszakot, 1986. május 25-én. A 90-es években az önkormányzat, helyi intézmények, vállalkozások együttműködésével helyreállították a Görgey-bércen levő emlékművet emléktáblával jelölték meg visegrádi lakóhelyét. Ez időtől kezdve Visegrádon minden év május 21-én ünnepi beszéddel és irodalmi műsorral egybekötve koszorúzták meg a Görgey-emléktáblát, a 2013-as megemlékezésen visegrádi ősbemutató keretén belül hangzott el a Görgey-induló.

2009-ben újabb kiállítás nyílt Görgey visegrádi korszakáról a helyi művelődési ház és a múzeum együttműködésében. A május 21-i megemlékezés napján megnyíló tárlatot a téma legkiválóbb szakértője, Hermann Róbert történész nyitotta meg.

Visegrád Város Önkormányzata a MNM Mátyás Király Múzeummal, helyi intézményekkel, civil szervezetekkel 2016-ban meghirdette a Görgey-emlékévet, amelynek fővédnökségét dr. Áder János köztársasági elnök vállalta.

Az emlékév eddig megvalósult eseményei – megnyitó ünnepség, tudományos konferencia, kiállítás, koncert, május 21-i ünnepi megemlékezés – között kiemelkedő helyet foglal el egy visegrádi Görgey-szobor felállítása 2018-ban, a tábornok születésének 200 évfordulóján. A tábornok visegrádi emlékezetének megőrzése mellett a szobor felállításának jelentőségét az is megerősíti, hogy 1945 után Görgey Artúrt ábrázoló, monumentális, új köztéri szobor nem született.

Visegrád Város Önkormányzata által meghirdetett meghívásos tervpályázat eredményeképpen Baráz Tamás, Lukács István, Péterfy László, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Szkok Iván, ifj. Szlávits László, szobrászművészek nyújtották be pályaművüket, amelyet a Dévényi Sándor építőművész, az MMA alelnöke, Farkas Ádám szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Hermann Róbert történész, Wehner Tibor művészettörténész, valamint a Félegyházi András, Visegrád polgármestere alkotta bírálóbizottság értékelt.

2016. november 25-én, pénteken 18 órakor a pályaműveket a nagyközönség számára is bemutatják a visegrádi Városháza épületében (Visegrád Fő 81.).

A kiállítás megnyitó ünnepségén Kovács István történész, költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja tart előadást.

Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s