Friss köteteket díjaz az Irodalmi Tagozat

Közzétette:

 

 

Fekete Vince akadémikus, kézdivásárhelyi magyar költő Vak visszhang című verseskötete kapja a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő 500 ezer forintos díját november 17-én, csütörtökön este az MMA intézményében, a fővárosi Műcsarnokban. Az esten – mely a tagozat Élőfolyóirat sorozatába illeszkedik – Szentmártoni János Szomjúság, Száraz Miklós György Apám darabokban című regényéért Könyv Nívódíjat vehet át.

Fekete VinceA díjakat 2015-ben osztotta ki először az Irodalmi Tagozat, akkor Tőzsér Árpád Erről az Euphorboszról beszélik című verseskötete kapta Az év legjobb könyve díjat, míg a Könyv Nívódíjat a felvidéki Mács József Az elcsatolt vagon és Csender Levente Egyszer majd el kell mondani című novellagyűjteménye nyerte el.

Az év könyve díjjal 500 ezer, míg a két Könyv Nívódíjjal 250-250 ezer forint pénzjutalom jár, amelyet a tagozat saját keretéből fedez. Az idei díjakra a tagozat tagjai terjeszthettek fel jelölteket a 2015 november és 2016 november között megjelent teljes magyar nyelvű könyvtermésből, a nyertesekről titkos szavazással döntöttek.

A díjazottak kiválasztásakor a tagozat a magyar szerzők összes korosztályát igyekszik figyelembe venni, emellett törekszik arra is, hogy az anyaországi mellett a határon túli irodalom értékei is figyelmet kapjanak – mondta el Mezey Katalin, a tagozat vezetője.

Az elismeréseket az MMA Élőfolyóirat estje keretében adják át, a könyveket a Nemzet Művésze, Ágh István költő, író, Ferdinandy György József Attila-díjas író és Filip Tamás Budapestért díjas költő méltatja. Közreműködik Lux Ádám és Szélyes Imre színművész, valamint a Duo Encanta Együttes.

Fekete Vince 1965-ben született Kézdivásárhelyen. Felsőfokú tanulmányait 1989–1994 között a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, majd 1996–1999 közt a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta. 1993-tól a kolozsvári Helikon (a Serény Múmiamelléklet), 1996-tól az Előretolt Helyőrség, 1999-től pedig a csíkszeredai Székelyföld folyóirat szerkesztője. 2010-ben József Attila-díjat kapott. Legutóbbi verseskötete: Vak visszhang (2015).


 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s