Homoródszentmártontól Párizsig

Közzétette:

 

 

Román Viktor (1937–1995) szobrászművész különböző korszakainak válogatott alkotásait bemutató kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban, az MMA székházában október 28-án. A soproni Lábasház után az MMA támogatásával a Pesti Vigadóba érkező kiállítás a művész különböző korszakainak válogatott alkotásait mutatja be a szentendrei és a marosvásárhelyi hagyatékból építkezve, az 1960-as évektől kezdve egészen az 1990-es évekig.

Román Viktor kiállításAz erdélyi származású Román Viktor szobrászművész életműve Magyarországon jórészt ismeretlen. A soproni Lábasház után a Pesti Vigadóban látható kiállítás a művész különböző korszakainak válogatott alkotásait mutatja be a szentendrei és a marosvásárhelyi hagyatékból építkezve, az 1960-as évektől kezdve egészen az 1990-es évekig. A tárlat a szobrokat, kisebb modelleket dokumentumokkal és archív fotókkal kíséri.

A megnyitón köszöntőt mondott prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. AHomoródszentmártontól Párizsig című kiállítás megnyitóján Fekete György kiemelte, hogy Román Viktor rövid idő alatt lett híres Párizsban. Művei nagy térre kívánkoznak, monumentális méretekben akarnak gondolatokat közölni – fogalmazott.
Veress Ferenc művészettörténész felhívta a figyelmet az alkotó népművészethez fűződő viszonyára és szobrainak többértelműségére. Kiemelte: az a közép-európai művészgeneráció, amelynek Román Viktor is képviselője volt, gyökereit megőrizve újította meg az 1960–70-es évekbeli Párizsban a művészeti formanyelvet.
A művész testvére, Román Elemér a megnyitón felidézte: testvére Homoródszentmártonban, egy székely faluban született. Olyan közegben nőtt fel, amely megőrizte falusi hangulatát, ez Román Viktor vérébe ivódott, s onnan táplálkozott alkotókészsége – mutatott rá.

A kiállítás november 23-ig látható a Pesti Vigadóban.

Román Viktor tanulmányait a marosvásárhelyi művészeti gimnáziumban kezdte, majd a bukaresti képzőművészeti egyetemen folytatta.
Miután 1967-ben ösztöndíjat nyert a londoni Royal College of Art-ba, Párizsba emigrált. Franciaországban munkatársa lett a világhírű idősebb pályatársnak, Étienne Hajdunak, azaz Hajdu Istvánnak.
Román Viktor alkotó tevékenysége során megőrizte kapcsolatát a szülőföldjével, plasztikai felfogása az erdélyi szerszámok formavilágából indult ki. Sajátos látásmódját a nemzetközi kritika elismerően méltatta. Párizsban és környékén ma is számos monumentális köztéri alkotása látható, amelyeket a MTVA által készített, 
Attila szekere a Szajna partján című dokumentumfilm (2014) mutatott be.
A művész testvére, Román Elemér mérnök az eredeti alkotások alapján készített nagyításokat állandó szoborparkba rendezte a Homoródszentmárton mellett Bükkfalván.
Az örökösök birtokában lévő szoboranyag a korábbi években Erdélyben és a bukaresti Magyar Intézetben volt látható.
2016. október 29. – november 23.
Vigadó Galéria – Alsó szint
Forrás: MTI / MMA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s