Zongoraverseny Cziffra György tiszteletére

Közzétette:

 

 

Az Országos Zongoraversennyel kezdődik október 30-án vasárnap a Cziffra György Fesztivál (CZF) a MOM Kulturális Központban Budapesten. A zsűri 11 fiatal versenyzőt választott ki, akik két fordulóban mutatják be tudásukat október 30. és november 5. között. A résztvevőknek kötelező jelleggel elő kell adniuk egy Cziffra György által készített átiratot, valamint egy Dubrovay László-művet, amiért különdíj is jár.

 

cziffra

A Cziffra 1956 címmel rendezett díszelőadás az Erkel színházban 2016. október 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A versenyen 1990 és 2001 között született művészek vehetnek részt Magyarországról és a szomszédos országokból. A zsűri munkájában részt vesz Vásáry Tamás zongoraművész, a Nemzet Művésze; Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a CZF fesztivál művészeti vezetője; Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora; Dubrovay László zeneszerző, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja; Mocsári Károly zongoraművész, a francia Liszt Társaság tanácsadója.
Az ünnepélyes díjátadás és gálakoncert Cziffra György (1921–1994) születésnapján, november 5-én lesz a MOM Kulturális Központ színháztermében.
A 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a CZF Fesztivált 2017. február 21. és 26. között.
A 2016. évi négy koncert után idén nyolc nagyszabású hangversenyt rendeznek, amelyeken fellép mások mellett Fazil Say, Mischa Maisky, 
Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő.
A művészoktatásban résztvevő diákok számára mesterkurzust tartanak Magyarország kiemelkedő zongoraművészeinek közreműködésével február 16. és 19. között.
A 2017-es fesztiválon első alkalommal adják át a Cziffra György-díjat és a Cziffra György ösztöndíjat, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. A CZF nyomán megalakul a Cziffra György Kamarazenekar, amelynek koncertmestere Kállai Ernő Junior Prima-díjas hegedűművész lesz.
Balázs János 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált azzal a céllal, hogy a világhírű magyar zongoraművész életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, valamint folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.
Balázs János 2016 végére meghívást kapott Kanadába és Ausztráliába is, hogy Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartson előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva hangversenyt

adjon.

Cziffra György 1956. október 22-én Bartók II. zongoraversenyét játszotta a Zeneakadémián. A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva” – írták később a kritikusok. Sokan máig állítják, hogy ennek a hangversenynek nem kis része volt az október 23-ai hangulat alakításában.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s