Timanfaya Nemzeti Park

Közzétette:

 

 

Kanári-szigetek

Szeptember elsején este 9 és 10 között a föld hirtelen megnyílt Timanfaya közelében. Egyetlen éjszaka leforgása alatt jókora hegy nőtt ki a földből, és a csúcsa 19 napon át okádott tüzet. 11-én az addigiaknál is erősebb kitörés következett be, és ömleni kezdett a láva. Amint nagy robajjal hömpölygött a tenger felé, mindent betemetett és elégetett, ami az útjába került. A vízen tömegesen úsztak a haltetemek.” Október 18-án aztán „sűrű füst borította be az egész szigetet, és köröskörül salak, homok és hamu záporozott ránk”.

 

Timanfaya Nemzeti Park

A vulkánok útja kört ír le a park keleti felében, a Fuego-hegyek között A képen látható Rajada tetejéről jól látszik az egészen az óceánpartig húzódó lávamező.

Az idézet 1730-ból való. Sokan voltak szemtanúi ezeknek az eseményeknek, melyek megváltoztatták a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote arculatát. Közéjük tartozott Don Andrés Lorenzo Curbelo is, aki hűségesen följegyezte az eseményeket mindvégig, azaz hat éven át. Geológusi becslések szerint ezalatt az idő alatt az új hegy egymilliárd köbméter lávát lövellt ki magából. Kis híján száz évvel később, 1824. július 31-én a Tao névre keresztelt vulkán újra kitört, majd ezt követve két másik: a a Nuevo del Fuego és a Tinguatón is. A vulkáni tevékenység még ez év október 25-én megszűnt, s azóta a 18. században keletkezett tűzhányók is, valamint a később létrejött Nuevo is békében nyugszanak.

 

Lanzarote geyser, Timanfaya National Park

Ha valamelyik vulkán kürtőjébe víz kerül, akkor gejzír keletkezik. Csakhogy errefelé alig esik eső, nincsenek sem mocsarak, sem állandó vagy időszakos patakok, ezért a terep alig erodálódik, s mintegy megdermed az időben.

Ez nem jelenti azt, hogy a felszín alatt ne fortyogna tovább a föld; alig 10 méter mélységben 400- 6000C a hőmérséklet. Maga a park csupán a vulkanikus területnek mintegy harmadát foglalja magába, de ez a legfontosabb rész, mert az itt található 25 kráter volt a legaktívabb. A fekete föld holt vidéket sejtet, ám ez valójában az újjászületés állapotában van. Közelebbről nézve azok a zuzmók színesítik, amelyek ellepték a terület 70%-át borító lávamezőket és a vulkáni kúpok oldalait. Itt-ott magasabb rendű növényekkel is találkozunk a régebbi lávának az újba beágyazott szigetein, a kipukákon, éspedig nemcsak a szigetcsoport, hanem a közeli Marokkó tengerpartjának a növényvilágára jellemzőkkel is.

A szárazsághoz és a meleghez alkalmazkodott növények tartoznak ide: a ránézésre inkább kaktuszra emlékeztető kanári kutyatej; a jellegzetes ernyő alakú sárkányfa, melynek gyantája a levegőn elvörösödik, s ezt hívják sárkányvérnek; meg az akár 3 métert is elérő Senecio kleinia, melynek körkörösen növő, vaskos ágain lándzsahegy alakú levelek nőnek. Az óceánpart fekete homokján és tengervíz koptatta lávaköves szikláin megél néhány sótűrő növény, valamint számos madár. A sivatagi éghajlatot enyhíti az Atlanti-óceán északi felének áramlatrendszerébe tartozó hideg Kanári-áram, melynek hatására a víz élővilága különösen gazdag: 105 fajta vízi növényt találtak itt.

A park névjegye:

Hol található: Lanzarote szigete
Megközelítése: Yaizából
Területe: 51 km2
Alapítva: 1974
Állatvilága: Számos madárfaj (köztük a kánári, melyről a szigetcsoport a nevét kapta, és jelenleg 90 ezer pár él itt belőle vadon), nyúl, atlanti gyík, patkány
Növényzete: főként kutyatejfélék
Útvonalai: Vulkánok útja, parti út
Éghajlata: sivatagi
Mikor utazzunk: bármikor
Korlátozás: csak csoportosan, autóbusszal látogatható

 

Forrás: Elena Bianchi – A világ legszebb nemzeti parkjai (72-73. oldal) Corvina Kiadó 2016 ISBN 9789631363739

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s