Teréz anya ereklyetartója a szent nővér értékrendjét tükrözi

Közzétette:

 

 

Teréz anya relikviáinak tartója tükrözi értékrendjét – nyilatkozta Brian Kolodiejchuk, a kalkuttai nővér szenttéavatási ügyének posztulátora, aki a Vatikán közleményében magyarázta el az egyszerű ereklyetartó egyes elemeinek hátterét.

 

Teréz anya ereklyetartója

 

A hagyomány szerint minden szentté avatáskor az új szenthez valamilyen módon kötődő személyek viszik ki az oltárhoz az ereklyéit – gyakran egy csontszilánkot, vagy mint Kalkuttai Teréz esetében: pár csepp vért.

Az ereklye olyan, mint egy emléktárgy, kézzelfoghatóan emlékeztet arra, hogy az új szent ember volt, mégis hősiesen törekedett a szentségre. Az ereklyetartók általában díszesen megmunkált arany vagy ezüst műtárgyak, Kalkuttai Szent Terézé azonban egyszerűségében különbözik tőlük.

Teréz anya kereszt alakú ereklyetartójának eleje különböző faanyagokból készült, amelyek mind olyan helyről származnak, amelyhez a szent irgalmas cselekedetei kötődnek: a haldoklók számára létrehozott otthon Kalkuttában; a Hansen-betegségben (lepra) szenvedők otthona; egy migráns csónakja; egy egykor romák lakta kunyhó darabja. Ezeken kívül pedig egy gyóntatófülke térdeplőjének darabja is van benne, mert Teréz anya azt tartotta, ez a szentség fejezi ki legjobban Isten irgalmát – ismertette Kolodiejchuk atya.

Az ereklyetartó kereszt középpontjában a szent néhány csepp vérét zárja magába egy vízcsepp alakú üvegfiola – emlékeztetve rá, hogy Teréz anya megfogadta: az ivóvíz nélkül és a szeretetnélküliség szárazságában élők szomjúságát fogja oltani.

A fiolát egy durván megmunkált, ráncos kéz tartja „tele szeretettel, hogy válaszoljon Jézus kiáltására a kereszten: »Szomjazom« – a kiáltásra, mely szerte a világon több millió ember kiáltásában visszhangzik”.

A vércseppet tartalmazó kis üvegedényt kék és fehér szalagok övezik, a szárira (hagyományos indiai női öltözet) utalva, melyet Teréz anya habitusként viselt. A szalagok szívet formáznak, melyen a „Szomjazom” szó olvasható a kalkuttai nővér kézírásával.

Az ereklyetartó talapzata ütött-kopott vasból készült, mely arra utal, ahogyan a társadalom látja a szegényeket, akiket Teréz anya teljes szívéből szeretett – olvasható Brian Kolodiejchuk posztulátor közleményében.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s