Megnyílt a Fohász a mesterségekért című tárlat

Közzétette:

 

 

Mesterségbemutatókkal is várják a látogatókat

Fohász a mesterségekért című tárlatA magyar művészetoktatás különleges intézményei a népi kézművességgel, a néphagyományainkból eredeztethető mesterségekkel foglalkozó iskolák, amelyek több mint húsz évvel ezelőtt kezdték meg tevékenységüket. Ezalatt az idő alatt sok fiatal ismerkedhetett meg valamelyik szakmával, s mostanra akár mesterévé is vált. A Pesti Vigadó két kiállítótermében négy tradicionális iskolából érkezett mesterek és tanítványok legszebb tárgyai tekinthetők meg a Fohász a mesterségekért című kiállításon szeptember 25-ig.

Az augusztus 26-án megnyílt tárlaton kiállító iskolák: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakiskolája és Kollégiuma, Nádudvar; Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Fót; Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Győr; Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Békéscsaba.

Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében háláját fejezte ki azoknak, aki a tárlatot elképzelték és létrehozták. Emlékeztetett azokra az évekre, amikor még kérdéses volt, hogy a népművészet, mint önálló művészeti ág külön tagozattal képviseltetheti-e magát a köztestületben. Makovecz Imre és Kováts Flórián kitartó elszántságának köszönhetően azonban napjainkban a népművészet jelenléte egyértelmű és meghatározó a Magyar Művészeti Akadémia életében. Örömszerzőnek és példaértékűnek nevezte a tárlatot. Remélte, hogy a kiállított tárgyakat megtekintők között olyan beszélgetések alakulnak ki, amelyek segítenek megőrizni és továbbadni a népművészet tradicionális értékeit.

Landgráf Katalin, az MMA rendes tagja megnyitó beszédében kiemelte, hogy a tárlaton négy, egymástól távol működő, szervezeti formáját tekintve különböző közoktatási intézmény, iskola kiállítását tekinthetik meg, de szeretné hinni, remélni, hogy a népművészetünk és néphagyományaink iránti elkötelezettségünk, hasonló szemléletünk egyértelműen látszik a kiállításon.

A megnyitó házigazdája Kékedi László, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője volt. Az eseményen közreműködtek Nemcsák Károly színművész, illetve az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és tanárai.

Landgráf Katalin megnyitón elhangzott beszéde letölthető innen.

Mesterségbemutatók a Fohász a mesterségekért című kiállítás nyitvatartási ideje alatt, minden pénteken és szombaton 10-16 óráig.

Időpontok:

Augusztus 27

Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Fót

Szeptember 2-3

Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Fót

Szeptember 9-10

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakiskolája és Kollégiuma, Nádudvar

Szeptember 16-17

Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Győr

Szeptember 23-24

Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Békéscsaba

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s