Arcus Temporum XII.

Közzétette:

 

 

A Pannonhalmi Főapátság augusztus 26-28. között ismét megrendezi hagyományos Művészeti Fesztiválját. A monostor védőszentje, Szent Márton emlékévének mottóját átvette a zenei program is: „Közösségben vagyunk”. Kulturális igazgató Dejcsics Konrád OSB, művészeti vezetők: Keller András és Rácz Zoltán.

Pannonhalmi művészeti fesztiválA fesztivál ugyanis időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között. Idén szeretnék megtalálni a „közösséget a születésnapos Kurtág György művészete, Joseph Haydn művei, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásai között.

A monostor védőszentje, Szent Márton 1700 éve született. A pannonhalmi bencés monostort 1020 éve alapították. Szent Márton emlékévének mottóját ezért idén átvette a művészeti fesztivál is: „Közösségben vagyunk”.  A monostorban egymást építő közösség – egy év kihagyás után – ezúttal sok-sok síkot köt össze. Közösségbe kerül egymással és Pannonhalmával két régi „harcostárs zenész, Keller András és Rácz Zoltán, mint a fesztivál művészeti vezetői. Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang. A fesztivál tehát időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat és épít közösségeket korszakok, emberek között.

Az idei évben a zene befogadásán túl – a fesztivál hagyományait megtartva, ugyanakkor némileg változtatva is azokon – egyéb közösségteremtő alkalmakra összpontosítanak: vendégeiket a kiállítás, az imádság és a spiritualitás nagy témáiban újabb és újabb találkozásokra hívják. Önmagunkat és a másikat keresve bejárhatjuk a labirintust, követhetjük Szent Márton nyomát Szent Márton monostorában, elmélyedhetünk a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében. És részt vehetünk a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is: vesperás, vigília, laudes, konventmise. Még az is lehet, hogy éppen a spiritualitás lesz az a szó, amely témáinkat és közösségeinket összefűzi ebben az évben.

A hat nagy koncertnek ismét a főapátság reprezentatív kulturális terei adnak helyet.

A nyitókoncert keretében Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben a beteljesedést szimbolizáló, építészetileg üres keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő. Ugyanebben a térben kerül sor egy egyedülálló zenei alkalomra a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel.

A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna (Kurtág, Haydn és ütős-vokális zene), valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem. Utóbbi a kamarazene európai viszonylatban is kiemelkedő előadótermének címére tarthat igényt, és most debütál a műértő közönség előtt.

A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében egymásra hangolódik Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla, hogy közös improvizációban keressék az utakat a régi és az új mesterek művei között.

„Megfigyeltem magamon, hogy valahányszor Pannonhalma felé közeledem, már jóval azelőtt, hogy meglátnám az apátságot, befejezem a telefonálást az autóban, elzárom a rádiót, tovatűnnek a gondolatok: csend lesz. Nem igazi csend, mert hallani a kerékzajt, érezni a szívverést, és nem tudom irányítani a gondolataimat. Ösztönösen készülődöm: Pannonhalmán mindenki másként találkozik önmagával. Felemelő érzés belépni egy olyan térbe és közösségbe, ahol kinyílik a szívünk, a szellemünk; ahol máshogyan látunk, hallunk, hallgatunk.” (Keller András)

„Minden évben igyekszünk megőrizni a fesztivál eredeti arculatát, azt az ösvényt, amelyet Keller András művészeti vezető barátom kitaposott jó pár évvel ezelőtt, ugyanakkor szeretnénk valami újat is mutatni, hiszen mindig szükség van egy friss gondolatra, mely továbblendíti a már sikeres tradíciót.” (Rácz Zoltán)

Zenei program

2016. augusztus 26., péntek 19.30 – Bazilika

Haydn: A teremtés

Km.: Concerto Budapest, Purcell Kórus, Kolonits Klára, Megyesi Zoltán, Kovács István

Vezényel: Keller András

2016. augusztus 26., péntek 22.00 – Koncertterem

Improvizációk négy és több kézre

Km.: Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla

2016. augusztus 27., szombat 11.00 – Koncertterem

Steve Reich: Proverb

David Lang: the little match girl passion

Km.: Szent Efrém Énekegyüttes, Bojtos Károly, Holló Aurél, Mali Emese, Váczi Zoltán

Vezényel: Rácz Zoltán

2016. augusztus 27., szombat 17.00 – Koncertterem

Kurtág-staféta

Km.: Csalog Gábor, Karasszon Eszter,  Keller András, , Kruppa Bálint, Kurgyis András,  Migróczi Tamás, Osztrosits Éva, Osztrosits Eszter

2016. augusztus 27., szombat 20.00

Egy koncert két helyszínen

Bazilika – Morton Feldman: Rothko Chapel

Km.: Szent Efrém Énekegyüttes, Osztrosits Éva, Mali Emese, Holló Aurél

Vezényel: Rácz Zoltán

Boldogasszony-kápolna – Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán

Km.: Keller Kvartett (Keller András, Környei Zsófia, Fejérvári János, Szabó Judit)

2016. augusztus 28., vasárnap 10.30 – Koncertterem

Kurtág: Jelek, játékok, üzenetek

Km.: Csalog Gábor, Kaczander Orsolya, Keller András, Klenyán Csaba, Kruppa Bálint, Kurgyis András Osztrosits Éva, Szalai András

2016. augusztus 28., vasárnap 12.30 – Bazilika

Messiaen: Les corps glorieux IV. Combat de la mort et la vie

Km.: Kiss Zsolt

Imádság

Ligeti György: Lux Aeterna

Km.: Szent Efrém Énekkar

Vezényel: Rácz Zoltán

2016. augusztus 26-28.

Arcus Temporum XII.

Pannonhalmi Főapátság,

 

www.arcustemporum.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s