Nemzetségek monostorai

Közzétette:

 

 

A XIII. század első évtizedeiben az úri nemzetségek kezén egyre nagyobb vagyonok halmozódtak föl, ami lehetővé tette számukra, hogy komolyabb építkezésekbe fogjanak. Jámborság, a lelki üdvösség biztosítása és a reprezentáció iránti igény egyaránt ösztönözhette őket a század első felében kibontakozó monostorépítési tevékenységre. Ezek a templomok viszonylag kis méretűek, de boltozottak és változatos kialakításúak voltak. A Csák nemzetség vértesszentkereszti kolostorát a bencések alapították. Itt a XIII. század első évtizedeiben egy különleges, kereszthajós, három irányban apszissal megtoldott szentélynégyszögű templom jött létre. A kereszthajó leginkább a ciszterciekre volt jellemző, akik számára Kilit egri püspök alapított rendházat 1232-ben Bélapátfalván. Nem tudni, királyi vagy magánalapítású-e az ócsai premontrei templom, a XIII. század első évtizedeinek legjobban megőrzött emléke. Itt is megtaláljuk a kereszthajót, de szentélyei sokszög-záródásúak.

 

Zsámbék, premontrei

A zsámbéki premontrei apátság temploma északnyugatról, XIII. száza második negyede

Ezekhez képest hagyományőrzőbbek a bencés építkezések. A Dunántúlon az egyik legátgondoltabb monostortemplom Lébényben épült meg a Győr nemzetség jóvoltából. Háromhajós, háromapszisos, nyugati toronypáros elrendezése a részletformák következetes alkalmazásával párosult. Ez az egyszerűbb, kereszthajó nélküli templomtípus megtalálható a premontreieknél is, Türjén és Zsámbékon, de itt a főszentély sokszögzáródású, csak a mellékapszisok félkörívesek. Ezzel szemben az árpási kolostoruk csak egyhajós, négyzetes szentélyű, bár toronypáros. Ebben a Pok nembeli Móric által 1251-ben alapított templomban a nemzetségi monostorok hagyománya már a koldulórendek által is alkalmazott térformával és gótikus részletekkel párosul.

 

lébényi bencés templom

A lébényi bencés apátság temploma délkeletről, XIII. század eleje

 

Írta: Szakács Béla Zsolt
Forrás: Bellák Gábor – Jernyei Kiss János – Keserű Katalin – Mikó Árpád – Szakács Béla Zsolt – Magyar művészet (60-61. oldal Corvina Kiadó Budapest, 2009 ISBN: 9789631358711

A Kiadó engedélyével

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s