Kincsek Kassáról

Közzétette:

 

 

Válogatás a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményeiből

A kassai Múzeum 2014. október 28. – 2015. január 25. között „Orbis pictus – Tükrök a világnak” címmel a Magyar Művészeti Akadémia alkotóinak munkáiból rendezett nagyszabású tárlatot felújított termeiben, amelyen képzőművészek, iparművészek, fotóművészek és népi iparművészek több mint 70 művét ismerhette meg a nagyérdemű. A Pesti Vigadó épületében most látható kiállítás – amely a Magyar Művészeti Akadémia és kassai Kelet-szlovákiai Múzeum együttműködésében valósult meg – „Kassai kincsek” címmel a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményeiből nyújt átfogó válogatást.

A Kelet-szlovákiai Múzeum évszázadok közös kultúrájának műkincseit őrzi – hangsúlyozta a tárlat 2016. június 6-i megnyitóján a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Fekete György emlékeztetett arra, hogy Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosaként megkülönböztetett szeretettel fogadta a Magyarországról érkezett kulturális eseményeket, amelyeket a Művészeti Akadémia koordinált. Az MMA elnöke hozzátette, nemcsak Kassa városa, hanem a Kelet-szlovákiai Múzeum is szoros kapcsolatokat tart fenn Magyarországgal, tavaly például a kortárs magyar képzőművészet mutatkozhatott be az intézményben.

Pollák Róbert, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy csaknem félmillió tárgyat számláló gyűjteményükből„”az egyik legszebb budapesti épületben” látható keresztmetszet. Ezek a műtárgyak történeteket mesélnek: korok, tárgyak, emberek, gyűjtemények történetét – mondta a múzeumvezető, majd reményét fejezte ki: a kiállítás látogatóit kedvet kapnak Kassa felkeresésére is.

Zachariaš István, a Kassa Megyei Önkormányzat alelnöke arról szólt, hogy a most kiállított műtárgyak Budapesten nem idegenek: “Annak a közös történelemnek a tárgyai, amelyre a határ mindkét oldalon büszkék lehetünk.”

A kiállítást Marosi Ernő művészettörténész nyitotta meg. Beszédében jelezte: a kiállítás valódi teljességgel mutatja be a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményét. A szakember szerint kivételes alkalom, ha egy kiállításon a különlegesen érzékeny faszobrok és táblaképek is megszokott környezetükön kívül szerepelnek. A keresztmetszetben nagy szerepet játszanak a helytörténeti vonatkozások is: többek között a dóm faragványtöredékei, a város látképei vagy a kassai polgári otthonok kerámiái.

 

kassai kincsek

 

A kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum 1872-ben alakult Felsőmagyarországi Múzeum-Egyletként. Az egyletet a kultúra ápolása iránt fogékony kassai polgárok, Hneszlmann Imre, a Klimkovics-testvérek: Ferenc, Béla és Gábor, Myskovszky Viktor és továbbiak hívták életre. A múzeumegylet már 1873-ban kiállította „középkori régiségeit” a bécsi világkiállításon. A ma már nem látható Arany Csillaghoz címzett Fő utcai fogadó épületében nyílt meg 1876-ban a Felsőmagyarországi Múzeum első kiállítása. A múzeum első igazgatója 1877-ben az egyik alapító – Klimkovics Béla lett.

1892-ben Kassa szabad királyi város úgy határozott, hogy az akkori Ferenc József téren (ma Békemaraton tér) egy önálló, reprezentatív épületet emel a múzeum számára. Az új épületet Jakab Árpád és Géza tervei alapján 1898–1901 között, neoreneszánsz stílusban építette Répászky Jakab és Mihály cége. A kassai múzeum épülete ma is a város látképének egyik jellegzetes eleme. A nyilvánosság előtt 1903-ban nyitotta meg kapuit, az első tárlatot az akkori igazgató, Mihalik József állította össze. Három évvel később az intézmény a Felsőmagyarországi Rákóczi Múzeum nevet vette fel, mivel megbízatást kapott a fejedelem ereklyéinek és emléktárgyainak összegyűjtésére, az 1906-os újratemetéséig a Szent Erzsébet-dómban. Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlását követően a múzeum gyűjteményének egy részét Budapestre „menekítették” a csehszlovák hadsereg elől.

Az első csehszlovák köztársaság idején dr. Josef Polák állt az Állami Kelet-Szlovákiai Múzeum élén. Legjelentősebb eredményei közé tartozik a Krón Jenő grafikus és rajziskola létrehozása 1921-ben, a kožuchovce-i fatemplom átszállítása és felállítása 1928-ban, illetve a több mint 200 olyan kiállítás megszervezése, amelyek középpontjában az európai grafikusművészet állt. 1935-ben találták meg Kassán azt az egyedülálló aranykincset, amely 2920 darab aranyérmét, 3 arany medált és egy arany reneszánsz láncot tartalmazott. Ettől fogva a múzeum lankadatlanul részt vett a Kassai Aranykincs sorsának irányításában is.

Az első bécsi döntést követően, 1938-ban Kassát Magyarországhoz csatolták. A Felsőmagyarországi Rákóczi Múzeum, főként Mihalik Sándor igazgató tevékeny hozzájárulásával számos épületet újított fel a városban a II. világháború idején – az Orbán-tornyot, a Miklós-börtönt és annak tárlatát, restaurálták a Hóhér-bástyát és megépült II. Rákóczi Ferenc törökországi, rodostói házának mása. A háború befejeztével, 1947-ben néprajzi és régészeti részleget alakítottak ki a Kassai Kelet-szlovákiai Múzeumban. A természettudományi részleg története pedig 1955-ben kezdődött ugyanitt.

2002-ben a Kassai Kerületi Önkormányzat lett a Kelet-szlovákiai Múzeum fenntartója. Erre a korszakra leginkább jellemző az intézmény intenzív kiállítói tevékenysége itthon és külföldön. Az egyes gyűjteményeket tematikus kiállítások keretében tekinthették meg Magyarországon, Lengyelországban, Ausztriában, Ukrajnában, Németországban, Csehországban és Franciaországban. A múzeum emellett rendhagyó rendezvényeket is szervez a közönség számára, mint pl. a Föld napja, Múzeumok Éjszakája, Éjszaka a hóhér fogságában, a Kelet-szlovákiai Múzeum díja, Látogatás a középkorba.

2013-ban, amikor Kassa Európa Kulturális Fővárosa lett, a múzeum is intenzíven bekapcsolódott a beruházási projektbe és a városban megvalósuló programokba. Ekkor fejeződött be a Kelet-szlovákiai Múzeum főépületének átfogó felújítása és új, interaktív formában került bemutatásra a Kassai Aranykincs állandó tárlata. A Fazekas (Hrčiarska) utcán létrejött a Kézművesház, ahol egy kiállítóterem is helyet kapott, az udvarán pedig a középkori város vizesárkának metszetét mutatjuk be a látogatóknak. Felújítottuk továbbá a Hóhér-bástya ún. kazamatáit, ahol a Kassa középkori megerősítését bemutató kiállítást helyeztük el. Még ugyanebben az évben a HUSKUA – Rákóczi dicsőségének helyszínei című projekt keretén belül 22 év elteltével egy új kiállítást sikerült megvalósítanunk a Rodostói Házban – II. Rákóczi Ferenc Emlékházában.

A Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum több mint 140 éves folyamatos fejlődését muzeológusok nemzedékei kísérték végig. Ők járultak hozzá ahhoz, hogy az intézmény nemcsak Szlovákia, hanem Közép-Európa egyik legismertebb múzeuma lett. A Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményei számos egyedi darabot tartalmaznak és nemzetközi szinten is a leggazdagabbak közé tartoznak. Célunk, hogy ezzel a kiállítással bemutassuk múzeumunk legértékesebb kincseinek egy részét. Bízunk benne, hogy az itt kiállított tárgyak színes mozaikként tárják majd a látogatók elé az általunk őrzött gyöngyszemek egy-egy darabját. Ami pedig most megragadja a kedves látogatót, legyen ösztönzője egy személyes látogatásnak is a kassai múzeumban!

A július 3-ig megtekinthető tárlat az őskortól a középkoron át a 19. századig mutat be válogatást a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből. Helyszín: Pesti Vigadó (Bp. V., Vigadó tér 2.) földszint. Belépő: 800 Ft.

 

Válogatás a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményeiből

 

Kassai kincsek
Vigadó Galéria
2016. június 7. – július 3

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s