Modern mesterek – különleges látószögek

Közzétette:

 

 

2016. április 13-án indul a magyarhangya és a Néprajzi Múzeum tavaszi filmklubja a Néprajzi Múzeumban. A 18 órakor kezdődő filmvetítéseket moderált szakmai beszélgetések követik témafelvetéssel, kérdésekkel és vitával. A jeggyel vagy a négy alkalmas bérlettel a múzeum kiállításai is megnézhetők.

modernRészletes program:

2016. április 13. A Föld Sója

Színes, fekete-fehér brazil-olasz-francia dokumentumfilm

Az elmúlt negyven évben korunk egyik legkiválóbb fotósa, Sebastião Salgado kontinensről kontinensre utazott az örökké változó emberiség nyomában járva. Tanúja volt közelmúltunk fontos történelmi eseményeinek; nemzetközi konfliktusoknak, éhínségeknek, népvándorlásoknak. Most az érintetlen vidékek, a vad növény- és állatvilág, és a grandiózus tájképek felfedezésével tiszteleg bolygónk szépsége előtt. Sebastião Salgado életútját és munkásságát fia, Juliano mutatja be, aki apjával tartott utolsó utazásai során; valamint a rendező és fotós kolléga, Wim Wenders.

A nagyhatású önvallomást Oscar-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában, Cannes-ban pedig elnyerte az ökumenikus zsűri különdíját.

Házigazda: Wilhelm Gábor etnográfus, a Néprajzi Múzeum Ázsiagyűjteményének muzeológusa; vendége: Benke Attila filmkritikus, az ELTE Filmtudomány Tanszék oktatója.

https://www.youtube.com/watch?v=v0CL1hIBzHA

https://www.facebook.com/events/243956639285398

2016. április 27. Vivian Maier nyomában

Színes, amerikai feliratos dokumentumfilm

Élt egyszer Amerikában egy dada, aki a XX. század egyik legnagyobb fotósa volt, ám ezt nem gyanította magáról. Vivian Maier úgy halt meg, hogy hátrahagyott többezernyi remekművéből soha egy sem került nyomtatásba. Egy nap egy John Maloof nevű fiatal történész Chicago régi épületeinek történetét kutatva egy bolhapiaci aukción megvett egy doboznyi negatívot, és ez a nap nemcsak megváltoztatta életét, de csakhamar milliomossá is tette.

A Vivian Maier nyomában e két mesét bontja ki: a szegénységben és elhagyatottságban meghalt magányos dada történetét, aki alkalmi munkái mellett egész életében fotózott, mintegy végigdokumentálva a XX. század második felét. Úgy használta a fényképezőgépet, mint Van Gogh az ecsetet: anélkül ontotta magából a remekműveket, hogy arra a világ kíváncsi lett volna. A film azonban a felfedezés örömének dokumentuma is, John Maloof szerencséjének és inspiráló erőfeszítéseinek története, aki az általa felfedezett művészt és annak életművét megismertette a világgal.

Házigazda: Szabó Magdolna etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság egyik alapítója; a beszélgetés vendége: Fisli Éva történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa.

https://www.youtube.com/watch?v=e6eapzVGraw

https://www.facebook.com/events/1088689524521967

2016. május 11. A Nagy Múzeum

Színes osztrák dokumentumfilm

A Nagy Múzeum a bécsi Szépművészeti Múzeum felújítását kíséri nyomon. A rendező nemcsak a gyűjtemény hihetetlen gazdagságát mutatja meg, de betekintést enged a menedzsment mindennapi gondjaiba is, amint a népszerű intézményt újrapozicionálják az örökké változó piacon.

A film nem csupán egy ritka betekintő az Osztrák-Magyar Monarchia császári pompájába, az Udvar ízlésvilágába, de követendő példa is, milyen érzékenységgel és szakszerűséggel illik ápolni, bemutatni és kommunikálni pótolhatatlan közkincseinket.

Házigazda: Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum kortárs etnográfiával foglalkozó muzeológusa; vendége: Toronyi Zsuzsanna levéltáros, muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.

https://www.youtube.com/watch?v=-hlSLkXqtII

https://www.facebook.com/events/979972378750207

2016. május 25.A Kígyó ölelése

Fekete-fehér, színes kolumbiai dráma

Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.

A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?

Házigazda: Szeljak György Latin-Amerika-kutató, a Néprajzi Múzeum muzeológusa; vendégei: Rupp Anikó kulturális antropológus és Szántó Diana kulturális antropológus, az Artemisszió Alapítvány elnöke.

https://www.youtube.com/watch?v=enNHm3FszKQ&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/events/467437736788612

Jegyár: 1400 Ft, mellyel 17 órától megtekinthetőek a Néprajzi Múzeum aktuális és állandó kiállításai:

  • Angyalok és koponyák – ünnepi papírdíszek Mexikóból
  • Két kontinens egy lélekben – Torday Emil kongói gyűjtése
  • Betlehem – „nagy dolgok a jászolnál történnek”
  • A székelykaputól a törülközőig – Szinte Gábor gyűjtései
  • A magyar nép hagyományos kultúrája (állandó kiállítás)

A sorozatra kedvezményes bérlet váltható, amelynek ára 4000 Ft.

Jegyvásárlás: a Néprajzi Múzeum jegypénztárában és weboldalán keresztül.

A Modern mesterek – különleges látószögek filmklub

Néprajzi Múzeum 213. terem

V. Kossuth Lajos tér 12.

www.neprajz.hu

https://www.facebook.com/magyarhangya

 

Lantai József – EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s